Globus

Izraelaska vojska ubila 3 Plaestinaca u vojnoj raciji izvedenoj na okupiranoj Zapadnoj obali

Zamjenik guvernera Dženina, Kamal Abu al-Rub, rekao je za AFP da su izraelske snage započele napad oko 4 sata ujutro (1 sat po lokalnom vremenu).

Najmanje tri Palestinca su ubijena, a desetine drugih povrijeđeno tokom smrtonosnog izraelskog vojnog napada na okupiranoj Zapadnoj obali u ponedjeljak, rekli su palestinski zvaničnici.

“Tri osobe su pale kao šehidi a 28 je ranjeno kao rezultat izraelske agresije na Dženin”, navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva zdravlja, bez preciziranja identiteta ubijenih.

Zamjenik guvernera Dženina, Kamal Abu al-Rub, rekao je za AFP da su izraelske snage započele napad oko 4 sata ujutro (1 sat po lokalnom vremenu).

“Veliki broj vojnika upao je u izbjeglički logor Dženin, ali i u sam grad nakon, sabah namaza” rekao je on.

Izraelska vojska nije odmah potvrdila informacije o raciji u gradu na sjevernoj Zapadnoj obali, kada ju je kontaktirala agencija Frans pres (AFP).

Fotograf AFP-a u Dženinu potvrdio je da su borbe u toku od 8:40 (5:40 GMT).

Izrael je okupirao Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine i njegove snage redovno pokreću upade u palestinske gradove, koji su nominalno pod kontrolom Palestinske uprave predsjednika Mahmuda Abbasa.

Od početka godine najmanje 161 Palestinac, 21 Izraelac, Ukrajinac i Italijan ubijen je u nasilju povezanom s izraelsko-palestinskim sukobom, a prema podacima AFP-a prikupljenim iz zvaničnih izvora.

Izvor: Daily Sabah

Slični članci

Back to top button