Globus

Džasinda Arden ličnost godine u svetu za 2019.

Ardenova je tek druga liderka u svetu koja se porodila tokom mandata

Kolegijum novinara i dopisnika portala Kazaljka proglasio je Džasindu Arden za ličnost godine u svetu u 2019. godini.

Džasinda Arden, premijerka Novog Zelanda, čija je saosećajna, ali i odlučna reakcija na terorističke napade naišla na pohvale širom sveta.

Australijanac Brenton Tarant je izvršio teoristički napad u dve džamije, u kojem je ubijeno 50, a ranjeno 40 ljudi. Neviđena tragedija ostavila je ovu ostrvsku zemlju zavijenu u crno, ali i sa ozbiljnim pitanjem – kakve korake preduzeti sada?

Džasinda je baš u tim trenucima pokazala da i te kako zna šta radi.

Bez oklevanja je napad okarakterisala kao terorizam i momentalno osudila sve komentare koji su ovaj masakr doveli u vezu sa imigracijom muslimana. U roku od dva dana je najavila da će Zakon o naoružanju biti pooštren po hitnom postupku. Snažno i nedvosmileno je svima stavila do znanja da će Novi Zeland uraditi sve da bi zaštitio svoje građane, bez obzira na njihovu boju kože ili veroispovest. Potez koji Amerika i dalje čeka da vidi od Donalda Trampa, čija administracija i dalje ima problema da preko usta premosti reč “terorizam” u slučajevima kada je napadač bele kože.

Ona je ponovo je privukla simpatije nakon što je platila namirnice u supermarketu umesto žene koja je zaboravila novčanik kod kuće.

Helen Barnet, prijateljica žene, koja je bila u nabavci sa dvoje dece, napisala je na Tviteru: Kao da je i bez toga ne volimo dovoljno, Džasinda Ardern platila je namirnice u supermarketu umesto moje drugarice, koja je zaboravila novčanik i povela dvoje dece sa sobom, koja su vrištala.

Džasinda je pokupila simpatije i 2018. kada je rodila dete i tako postala druga svetska liderka koja se porodila tokom mandata – pre nje je to učinila jedino premijerka Pakistana Benazir Buto. Na zasedanju Ujedinjenih Nacija u Njujorku pojavila sa tromesečnom bebom i svet ju je mnogo zavoleo!

Slični članci

Back to top button