Globus

Erdogan: Muslimani najveće žrtve govora mržnje u svijetu

Ističući kako podržava ideju da se pod okriljem UN-a oformi baza podataka o govoru mržnje, Erdogan je kazao da će Turska i dalje biti predvodnik u borbi protiv rastuće islamofobije, rasizma i govora mržnje

NEW YORK (AA) – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da govor mržnje nikada ne bi trebalo miješati sa slobodom mišljenja.

Erdogan je u obraćanju u Ujedinjenim nacijama kazao da su muslimani najveće žrtve govora mržnje u svijetu.

Ističući kako podržava ideju da se pod okriljem UN-a oformi baza podataka o govoru mržnje, Erdogan je kazao da će Turska i dalje biti predvodnik u borbi protiv rastuće islamofobije, rasizma i govora mržnje.

“Mi smo zato i uspostavili Alijansu civilizaciju da bismo uklonili ove greške i odupirali se sukobu civilizacija. Ako budemo uspješni unutar Alijanse civilizacija, sigurno ćemo umanjiti ove probleme te ih spriječiti”, rekao je Erdogan.

Naglasio je da međunarodne organizacije kao što su Vijeće Europe i Organizacija za islamsku saradnju trebaju konkretizirati svoje inicijative i fokusirati se na rješavanje konkretnih problema.

“Dovoditi religiju mira islam u istu ravan s terorizmom je pogrešno, nemoralno i neprihvatljivo”, dodao je Erdogan, naglasivši da teroristi mogu biti ljudi iz svih vjerskih zajednica.

“Da bi riješili problem iz korijena, moramo zajedno poduzeti potrebne korake kao vlade, međunarodne organizacije, tehnološke kompanije, obrazovne institucije, mediji i nevladine organizacije”, kazao je predsjednik Republike Turske.

Slični članci

Back to top button