Globus

Specijalna izvjestiteljica UN-a Callamard: Khashoggijevo ubistvo je međunarodni zločin

Nakon što je jučer objavila izvještaj o brutalnom prošlogodišnjem ubistvu novinara Khashoggija, izvjestiteljica UN-a Callamard je u intervjuu za AA kazala da je pozvala Vijeće UN-a za ljudska prava (UNHRC) da Khashoggijevo ubistvo tretira odskočnom daskom za poduzimanje veoma efektivnih mjera za prevenciju budućih ciljanih ubistava

ŽENEVA (AA) – Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija (UN) Agnes Callamard izjavila je da je ubistvo saudijskog novinara Khasgoggija narušilo međunarodne odnose i dodala da se radilo o međunarodnom zločinu.

Nakon što je jučer objavila izvještaj o brutalnom prošlogodišnjem ubistvu novinara Khashoggija, izvjestiteljica UN-a Callamard je u intervjuu za AA kazala da je pozvala Vijeće UN-a za ljudska prava (UNHRC) da Khashoggijevo ubistvo tretira odskočnom daskom za poduzimanje veoma efektivnih mjera za prevenciju budućih ciljanih ubistava.

“Živimo u svijetu u kojem su pojedinci, uključujući novinare, borce za ljudska prava i disidente, na meti vlastitih vlada. Smatram da UNHRC ima priliku i odgovornost da reagira ili odgovori na takva ubistva“, kazala je Callamard.

Ističući kako je UNHRC-u i članicama UN-a dala niz preporuka za uspostavu međunarodnog mehanizma za istrage ciljanih ubistava, Callamard je kazala kako je sve te subjekte pozvala da poduzmu niz aktivnosti u konkretnom slučaju, Khashoggijevom ubistvu.

“Nadam se da će UNHRC podržati tu inicijativu i da će doprinijeti u realizaciji tog plana“, kazala je Callamard.

Callamard je u razgovoru s novinarom AA također kazala kako smatra da Vijeće sigurnosti UN-a nije istinski i s dovoljno ozbiljnosti pristupio Khashoggijevom slučaju.

“To ubistvo je bio međunarodni zločin kojim je prekršen niz odredbi međunarodnog prava i koje je izazvalo velike poremećaje u međunarodnim odnosima“, kazala je Callamard.

Izvjestiteljici UN-a Callamard je odbijen zahtjev za u okviru istrage o Khashoggijevom ubistvu posjeti Saudijsku Arabiju, a ona je kazala da je zvanični Rijad izabrao da ne želi sarađivati s njom.

“Rado ću iskoristiti priliku da sjednem i razgovaram sa zvaničnicima Saudijske Arabije ako imaju bilo kakve informacije ili dokaze za koje vjeruju da se ne podudaraju s onim što sam ja otkrila“, kazala je Callamard.

Vlasti Saudijske Arabije odbile su njen zahtjev i za ulazak u kompleks saudijskog konzulata u Istanbulu u kojem je 2. oktobra prošle godine i ubijen novinar Khashoggi.

“Mislim da u ovoj fazi i nema nekog velikog značaja za mene da uđem u taj konzulat. Jedina želja bi mi bila da imam dijalog sa saudijskim zvaničnicima“, kazala je Callamard.

Callamard je kazala da je turskim vlastima preporučila da u blizini saudijskog konzulata u Istanbulu podignu spomenik koji bi simbolizirao slobodu novinara i podsjećao na Jamala Khashoggija.

U jučer objavljenom izvještaju specijalna izvjestiteljica UN-a za vansudska pogubljenja Callamard navela je da je pronašla “vjerodostojne dokaze“ za daljnu istragu o individualnoj odgovornosti saudijskih dužnosnika u Khashoggijevom ubistvu, uključujući i princa Mohammeda Bin Salmana.

Pozivajući Saudijsku Arabiju da se izvini Turskoj zbog “zloupotrebe diplomatskih privilegija i kršenja zabrane eksteritorijalne upotrebe sile“, izvještaj također podstiče daljnju istragu od strane Antonija Gutteresa, generalnog sekretara UN-a.

Kashoggi je ubijen, a potom je njegovo tijelo uništeno od strane saudijskih operativaca, ubrzo nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. Potom su podigli optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo.

Slični članci

Back to top button