Globus

Komemorativni skup za žrtve napada u Hanauu, prisustvovala i sestra ubijenog Hamze Kurtovića

Angela Merkel, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković - Mržnja i rasizam vrlo su bliski. Želim da se svi ograde od mržnje. Potpuno neočekivano nas je napustio moj brat Hamza. Ono što je iza njega ostalo je beskrajna bol, poručila je Ajla Kurtović, sestra bh. državljanina Hamze Kurtovića koji je ubijen u napadu

HANAU (AA) – U njemačkom gradu Hanau upriličen je komemorativni skup za devet žrtava rasističkog terorističkog napada, koji se desio krajem prošlog mjeseca u tom njemačkog gradu.

Rasistički terorista identifikovan kao 43-godišnji Tobias Rathjen izveo je u srijedu navečer, 19. februara, oružani napad na dva ugostiteljska objekta u Hanauu i ubio devet osoba. Kasnije je pronađen mrtav, zajedno s majkom, u svom stanu. Među ubijenima je petoro Turaka, kako i jedan državljanin Bosne i Hercegovine.

Komemorativnom skupu prisustvovali su njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier, njemačka kancelarka Angela Merkel, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, gradonačelnik Hanaua Claus Kaminsky, generalni konzul Turske u Frankfurtu Burak Karati, brojne zvanice, članovi porodica žrtava i građani. 

Predsjednik Njemačke Steinmeier je u obraćanju na skupu istakao kako je napad od prije dvije sedmice u Hanauu “napad izvršen na sve nas”, dodavši kako je riječ o terorističkom zločinu.

Steinmeier je poručio kako je u njegovoj zemlji prisutan rasizam.

“Da, prisutno je jedno rašireno neprijateljstvo prema muslimanima. Osobe s tamnijom kožom ili maramama na glavi doživljavaju diskriminaciju i postaju žrtve napada, uvreda i nasilja. Svi oni imaju pravo zahtijevati državu koja će ih štititi”, rekao je Steinmeier.

Gradonačelnik Hanaua Kaminsky je rekao kako će u ovom gradu biti podignut spomenik žrtvama napada 19. februara, te kako sva nanesena bol nikada neće biti zaboravljena.

Kemal Kocak, prijatelj turskih državljana koji su ubijeni u napadu, poručio je kako je danas veoma tužan.

“Čovjek je sklon brzom zaboravu, ali ove mlade ljude, žrtve napada ne smijemo zaboraviti. Danas je vrijeme kada se svi zajedno trebamo suprotstaviti rasizmu, mržnji i nasilju. Moramo ustati, podići naš glas i koračati ka budućnosti”, rekao je Kocak.

Ajla Kurtović, sestra žrtve napada u Hanauu Hamze Kurtovića, državljanina Bosne i Hercegovine, također se obratila prisutnima, poručivši kako je ubicu u ovakav rasistički napad odvukla mržnja.

“Mržnja i rasizam vrlo su bliski. Želim da se svi ograde od mržnje. Njemačka je naša domovina. Potpuno neočekivano nas je napustio moj brat Hamza. Ono što je iza njega ostalo je beskrajna bol”, poručila je Kurtović.

Komemorativnom skupu u Hanauu prisustvovalo je oko 650 zvanica.

Slični članci

Back to top button