Globus

Neizvesna proslava nove godine u Njujorku

Zbog brzog širenja novog soja korona virusa, omikrona, proslava je pod znakom pitanja.

I daje je nepoznato da li će na Tajms skveru u Njujorku biti čuvene tradicionalne proslave Nove godine kao što je planirano, ili će biti otkazana zbog pandemije kovid-19, odnosno pojave novog soja omikrona, javlja Glas Amerike (VOA).

Prošle godine proslavi na Tajms skveru prisustovao je mali broj ljudi, fizički distanciranih u manjim grupama. Za ovu godinu bilo je najavljeno da će proslava biti održana proslava, ali bi posetioci morali da pokažu potvrdu o vakcinaciji ili negativan test na kovid.

Gradonačelnik Bil de Blazio rekao je da će odluka o tome biti doneta do 24. decembra.

Ali, zbog brzog širenja novog soja korona virusa, omikrona, sada je sve pod znakom pitanja, navodi VOA.

De Blazio je omikron nazvao “brzim, privremenim fenomenom” za koji se očekuje da uzrokuje porast broja novozaraženih. On je rekao da je većina stanovnika Njujorka vakcinisana, što znači da će se krizom lakše upravljati nego u proleće 2020.

“Važno je da se setimo da nismo u proleću 2020, čak ni u zimi 2020. Ovo je grad s visokim procentom vakcinisanih i zaštićenih nego ranije”, rekao je de Blazio.

Zvaničnici u Njujorku najavili su da će grad podeliti milion N95 maski i pola miliona brzih kućnih testova za one kojima su najpotrebniji.

Najavili su i da će biti otvoreni novi mobilni punktovi za testiranje, pa će u Njujorku ukupno biti 36 stalnih punktova i 93 mobilna, što je više nego očekivano.

Slični članci

Back to top button