Globus

Borba Džastina Trudoa za politički opstanak

Džastin Trudo je prije četiri godine došao na čelo kanadske vlade optimizmom i obećanjima o drugačijem vođenju politike. Sada je, međutim, primoran da se bori za opstanak poslije niza skandala i optužbi da je iznevjerio očekivanja.

OTAVA–(CDM)Ankete pokazuju da bi Trudo mogao izgubiti na izborima od konzervativaca ili da makar da neće dobiti većinu u parlamentu, zbog čega bi morao da se oslanja na opozicione partije kako bi ostao na vlasti, ukazuje Asošiejtid pres (Associated Press).

Još od 1935. godine se nije dogodilo da kanadski premijer u prvom mandatu izgubi u pokušaju da dobije drugi mandat, ističe agencija, uz ocjenu da je kombinacija skandala i visokih očekivanja ugrozila šanse Trudoa da dobije drugi mandat na čelu vlade.

Trudoov otac Pjer (Pierre Trudeau) je došao na vlast 1968. na talasu “trudomanije” i mada je loše stojao u anketama četiri godine kasnije, ipak je vodio Kanadu 16 godina, postavši liberalna ikona. Džastin Trudo je, podvlači AP, vratio zemlji liberalni identitet 2015, poslije skoro 10 godina vladavine konzervativaca i smatran je svjetionikom nade za liberale u eri predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump). Osjetivši da je Trudo u problemu, Barak Obama (Barack) je preduzeo neobičan korak za bivšeg predsjednika SAD i pozvao Kanađane da opet izaberu Trudoa. “Svijetu je sada potrebno progresivno liderstvo”, naveo je Obama na Tviteru (Twitter).

Odnosi sa SAD su važno pitanje pošto u Ameriku ide 75 odsto kanadskog izvoza, ukazuje AP. Trudo je izbjegavao da kritikuje američkog predsjednika, ali je poslije nedjelja stagnacije u anketama prihvatio ulogu suprotnosti Trampa, rekavši da je jedini kandidat koji se može usprotiviti Trampu i “snagama populizma i haosa širom svijeta”.

Najveći rival Trudoa na izborima je lider konzervativaca Endru Šir (Andrew Scheer), karijerni političar, kojeg u njegovoj partiji opisuju kao bezbojnog, ali i kao protivotrov Trudovoj razmetljivosti. Šir (40) obećava da će ukinuti karbonski porez i smanjiti potrošnju što bi uključilo pomoć inostranstvu, za 25 odsto. Ali i on ima svoje probleme, ukazuje AP, pošto je optužen da je dotjerivao svoju biografiju i da ima dvojno američko-kanadsko državljanstvo.

Potamnela zvezda

Šanse da Trudova stranka dobije većinu u parlamentu poslije izbora znatno su opale poslije niza skandala, piše Fajnenšal tajms (The Financial Times), ukazujući da je Trudoov put na dole počeo skandalom zbog kojeg je tražio ostavku ministarke pravde.

Ministarka Džodi Vilson-Rejbold (Jody Wilson-Raybould) je rekla da je krajem prošle godine bila pod pritiskom premijera da odustane od procesa protiv kvebeške kompanije SNC-Lavalin, što je Trudo negirao, ali i rekao da ministarka treba da podnese ostavku ako misli da je pod pritiskom. Nekoliko sati poslije je prva kanadska ministarka iz starosjedilačkih naroda podnijela ostavku.

Epizoda je pojačala kritike koje su pratile Trudoa tokom prvog mandata – da je arogantan i da nije progresivan koliko tvrdi da jeste, navodi Fajnenšal tajms.

Trudoova pobjeda je dočekana s entuzijazmon prije četiri godine, kada je došao do većine širokom koalicijom glasača s centra i lijevog centra koji nisu bili privučeni samo njegovom harizmom, već i ambicioznim idejama kao što su legalizacija kanabisa, uvođenje karbonskog poreza i smanjivanja siromaštva među djecom, što je sve, kako navodi britanski list, Trudova vlada uradila.

Šanse liberalnog premijera za novu pobjedu su osujetili mnogi skandali.

Posljednji je bio početkom izborne kampanje kada su se pojavile slike Trudoa iz mladosti kada se maskirao u Afroamerikanca bojenjem lica u crno, nošenjem crnačke odjeće i turbana, ukazuje Fajnenšal tajms. Posljednje ankete ukazuju da liberali imaju 12,2 odsto šanse da osvoje većinu, dok su prije mjesec dana imale 63,3 odsto. S druge strane, šanse konzervativaca da dobiju više poslanika od liberala, premda ne i za većinu, porasle su s 13 na 43,7 odsto.

Trudo je izgubio i podršku aktivista za zaštitu životne sredine za koje je bio simbol nade kada je došao na vlast 2015. godine, ukazuje agencija Frans pres (Agence France Presse), navodeći da je nacionalizacija naftovoda 2018. jedan od većih izvora kritika Trudoa.

Kanadska vlada je kupila naftovod Trans mauntin (Trans Mountin), koji povezuje Albertu s Britanskom Kolumbijom na sjeverozapadu Kanade, od američkog energetskog giganta Kinder Morgan za 4,5 milijarde kanadskih dolara, (2,4 milijarde evra) uz obećanje da će profit investirati u zelenu tehnologiju. Mnogi kanadski borci za životnu sredinu taj Trudoov potez vide kao izdaju, što bi moglo odnijeti ključne glasove na izborima.

Analitičari ocjenjuju da su problemi kao s gasovodom dali Trudoovim rivalima dosta municije, ističe AFP, jer su liberali time pokušali da zadovolje sve, ali ih rivali s desna kritikuju da nisu dovoljno uradili na ekonomskom razvoju, a s ljevice da ne rade dovoljno na zaštiti okoline.

Privlačna alternativa

Četiri godine posle entuzijazma koji je izazvao Trudo, uzbuđenje liberalnim premijerom je preraslo u frustraciju i apatiju, ocjenjuje Gardijan (The Guardian), uz konstataciju da je Trudoov progresivni sjaj umrljan i istrošen.

Trudo je izgubio mnoge argumente koje je koristio u prošloj kampanji, pošto više ne može s pozicije autsajdera da obećava da će uzdrmati Kanadu i promijeniti je na bolje, a nije više ni najmlađi stranački vođa, ukazuje britanski list, dodajući da iznenađujući uspon Džagmita Singa (Jagmeet Singh), lidera Nove demokratske partije s lijevog centra, može odnijeti glasove mladih onda kada su najpotrebniji Trudou.

Suočen s mogućnošću da izgubi parlamentarnu većinu, premijer je bio primoran da krene u napade i razmjenjuje oštre riječi sa Širom i Singom. Ta strategija, međutim, daleko je od njegove pređašnje optimističke kampanje, što bi moglo otuđiti mlade glasače, prenosi Gradijan upozorenja analitičara.

Za razliku od Trudoa, Sing vodi nepokolebljivo optimističku kampanju, iako je često suočen s otvorenim rasističkim incidentima. Lider novih demokrata – prva osoba koja nije bijelac na čelu federalne kanadske partije – imao je uspješan nastup u predizbornoj debati što mu je donijelo rast u anketama.

Gardijan ističe da Sing uspio u nečemu što je sad van Trudoovog domašaja: inspirisao je mlade glasače s izgledima za promjenu. Utoliko, onima koji nisu spremni da premijeru oproste neispunjena obećanja, Sing i nove demokrate djeluju kao privlačna alternativa.

Prljave kampanje

U odsustvu dominantnog narativa, predizbornu kampanju u Kanadi su obeležili prljavi trikovi i nezgodni trenuci, ukazuje Rojters (Reuters).

Primer prljave kampanje su, ukazuje agencija, i optužbe desničarske Narodne partije Kanade (PPC) protiv konzervativaca. Lider PPC-a Maksim Barnije (Maxime Bernier) je rekao da njegova stranka razmatra pravne mjere protiv konzervativaca pošto su se u medijima pojavili navodi da su konzervativci unajmili konsultante da unište PPC i da se Barnije spriječi da učestvuje u televizijskim debatama.

Barnije je osnovao PCC pošto je 2107. izgubio na stranačkim izborima za vođu konzervativaca od Šira. Iako PCC zaostaje u anketama u odnosu na konzervativce, rivalitet te dvije stranke bi mogao podijeliti konzervativne glasače, ocjenjuje Rojters.

Prema anketama, liberali imaju oko 32 odsto, konzervativci oko 30, a Nova demokratska partija oko 18 odsto.

Taktičko glasanje

Mada većina anketa predviđa tijesnu trku čiji bi ishod mogla biti manjinska vlada koju bi vodili liberali ili konzervativci, moguće je da na rezultat utiče taktičko glasanje birača, ukazuje BBC.

Kanada ima jednokružni većinski sistem, objašnjava britanski servis, dodajući da se u slučaju da nijedna stranka nema većinu u parlamentu najčešće obrazuju manjinske vlade, dok su koalicione vlade veoma rijetke.

Moguće je da konzervativci dobiju najviše mjesta na izborima, ali da Trudo dobije podršku drugih partija, ističe BBC i navodi da je lider Nove demokratske partije Sing rekao da će razmotriti koaliciju s liberalima ako konzervativci pobijede.

S druge strane, ukazuje BBC, na kanadskim izborima je taktičko glasanje veoma često – glasači tako ne glasaju za svoje favorite već za partiju koja ima više šanse da obrazuje vladu ili da poraze stranku koju ne vole.

I sam Trudo je pokušao da podstakne taktičko glasanje, navodeći da bi glas drugim strankama značio povratak konzervativaca na vlast. To bi, ističe BBC, mogao biti ubjedljiv argument za progresivce koji podržavaju Novu demokratsku partiju ili Zelene, da ipak glasaju za liberale u strahu od konzervativne vlade.

Slični članci

Back to top button