Globus

Lideri opozicije uputili poruke podrške nakon napada na turske snage u Idlibu

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija

ANKARA (AA) – Lideri opoziciionih turskih stranaka uputili su poruke podrške nakon režimskih napada na turske snage u Idlibu u kojem su živote položila 22 šehida, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednica opozicione IYI Partije Meral Aksener je izrazila saučešće nakon napada režimskih snaga u Idlibu u kojem su pali turski šehidi.

“Izražavam saučešće turskom narodu. U napadu režimskih snaga koje imaju podršku Rusije u Idlibu su pali naši šehidi. Neka im je rahmet duši”, napisala je Aksener na Twitteru.

Predsjednik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu je izrazio saučešće nakon napada režimskih snaga u Idlibu u kojem su pali turski šehidi.

“Duboko smo pogođeni tužnim vijestima o palim šehidima. Neka im je rahmet duši, a njihovim porodicama izražavamo saučešće”, napisao je Kilicdaroglu na Twitteru.

Predsjednik Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli je također izjavio da pomno prati dešavanja u Siriji i Idlibu. Guverner turske provincije Hatay Rahmi Dogan izjavio je da su pripadnici Turskih oružanih snaga (TSK) u Idlibu bili na meti zračnih napada režimskih snaga te da broj turskih šehida u napadu režimskih snaga povećan na 22.

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija. To je dvostruko veća populacija od one koju je Idlib imao prije početka rata u Siriji.


Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra. Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

Međutim, snage odane Assadovom režimu i njemu savezničke ruske zračne snage ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade te pokrenule i kopnenu ofanzivu u Idlibu. Assadove režimske snage zauzele su nekoliko regija unutar deeskalacijske zone Idlib, a turske vlasti su dale rok režimskim snagama da se do kraja mjeseca povuku izvan granica deeskalacijske zone.

Slični članci

Back to top button