Globus

Lideri Hong Konga se izvinili muslimanskoj zajednici zbog upotrebe vodenog topa na džamiju

Izvršna čelnica Hong Konga Carrie Lam i načelnik policije posjetili su Kowloon džamiju kako bi uputili izvinjenje glavnom imamu i predstavnicima muslimanske zajednice

HONG KONG (AA) – Zvaničnici Hong Konga izvinili su se muslimanskoj zajednici u tom administrativnom regionu Kine nakon što je policija pogodila džamiju vodenim topom boreći se protiv demonstranata.

Izvršna čelnica Hong Konga Carrie Lam i načelnik policije posjetili su Kowloon džamiju kako bi uputili izvinjenje glavnom imamu i predstavnicima muslimanske zajednice.

Džamiju su napustili bez davanja izjava, ali su vjerski službenici potvrdili da su im se izvinili.

“Naša džamija nije oštećena, ništa joj nije načinjeno. Jedina stvar je da to nisu smjeli uraditi. Zato su se izvinili, a mi smo izvinjenje prihvatili”, izjavio je Saeed Uddin, počasni sekretar Fonda Islamske zajednice u Hong Kongu.

U nedjeljnim protestima policija je upotrijebila vodene topove da rastjera demonstrante raspršujući mlazove plave vode u okupljenu masu.

Na stepenicama džamije, ulaznim vratima i zidovima ostale su mrlje plave tečnosti. Kasnije se okupila grupa volontera koja je do ponedjeljka ujutro uspjela ukloniti tragove tečnosti.

Višemjesečni masovni protesti u Hong Kongu počeli su zbog predloženog zakona o omogućavanju izručenju kineskim vlastima, a zatim su se proširili na zahtjeve za većom demokratijom.

Slični članci

Back to top button