Globus

Švajcarska ekonomija bi mogla doživjeti najveći pad u posljednjih 45 godina

- Prema procjenama ministarstva ekonomije Švicarske (SECO), bruto domaći proizvod (BDP) će ove godine pasti za 6,7 posto, a ne 1,5 posto kako su glasile ranije ekonomske projekcije

CIRIH (AA) – Švajarska ekonomija će ove godine zabilježiti značajan pad usljed krize izazvane mjerama donesenim u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa.

Prema procjenama ministarstva ekonomije Švicarske (SECO), bruto domaći proizvod (BDP) će ove godine pasti za 6,7 posto, a ne 1,5 posto kako su glasile ranije ekonomske projekcije.

Kako navode švicarski mediji, ukoliko se ovo zaista i desi, to bi bio najveći pad švicarske ekonomije još od 1975. godine, odnosno u posljednjih 45 godina.

Iz ministarstva ekonomije su također naveli da se već sljedeće godine očekuje sporiji oporavak ekonomije nakon pandemije.

“Ovo je jedna od najgorih ekonomskih kriza od Drugog svjetskog rata. Brzina i težina ekonomskog pada jednostavno su bez presedana”, kazao je Ronald Indergand, ekonomista SECO-a.

Prema procjenama ministarstva ekonomije Švicarske, ove godine će stopa nezaposlenosti u zemlji porasti na 3,9 posto, a 2021. na 4,1 posto.

Slični članci

Back to top button