Globus

Najveći turski ratni brod će zaploviti krajem naredne godine

U istanbulskoj luci Tuzla traju završni radovi na izgradnji turskog višenamjenskog amfibijskog jurišnog broda koji će turskoj mornarici biti predat znatno prije od prvobitno planiranog roka

ANKARA (AA) – Predsjednik Uprave za odbrambenu industriju pri uredu predsjednika Republike Turske Ismail Demir najavio je da će Turskim pomorskim snagama krajem naredne godine biti isporučen najveći turski ratni brod TCG Anadolu.

Demir je posjetio brodogradilište u istanbulskoj luci Tuzla u kojoj traju završni radovi na izgradnji turskog višenamjenskog amfibijskog jurišnog broda.

On je tom prilikom naglasio da će TCG Anadolu biti ponos cijele Turske.

“Sve ide po planu kada je riječ o izgradnji broda kojeg u javnosti često nazivaju brod-avion. Poduzeti su dodatni napori da bi isporuka broda bila realizirana skoro godinu ranije od prvobitnog plana. Krajem naredne godine ćemo mornarici predati brod na korištenje“, kazao je Demir.

Ističući kako je delegacija tokom posjete brodogradilišta obišla i druge pogone u kojima se proizvode proizvodi nacionalne odbrambene industrije, Demir je kazao da taj proces jačanja domaće proizvodnje daje Turskoj posebno mjesto na globalnoj sceni.

TCG Anadolu je morski gorostas koji će tokom plovidbe nositi avione, helikoptere, bespilotne letjelice i oklopna i druga vojna vozila. Dug je 231, a širok 32 metra.

Slični članci

Back to top button