Globus

New York: Otvorio kompaniju u kojoj većinu uposlenika čine osobe s autizmom

Poduzetnik Rajesh Anandan je istakao da je ovu nesvakidašnju kompaniju osnovao s ciljem da pokaže zajednici da neurodiverzitet i autizam mogu biti i konkurentska prednost u vođenju biznisa

NEW YORK (AA) – Poduzetnik Rajesh Anandan je u New Yorku otvorio kompaniju “Ultranauts” u kojoj većinu uposlenika čine osobe s poremećajem iz autističnog spektra.

U razgovoru za lokalne medije istakao je da je ovu nesvakidašnju kompaniju osnovao s ciljem da pokaže zajednici da neurodiverzitet i autizam mogu biti i konkurentska prednost u vođenju biznisa.

“Uvjerio sam se da postoji nevjerovatan talenat među odraslim osobama iz autističnog spektra koji je zanemaren iz nekoliko pogrešnih razloga”, izjavio je 46-godišnji Anandan koji sjedi na čelu kompanije koja se bavi razvojem softvera.

Istakao je da je vrlo važno pružiti priliku i ovim osobama da pokažu svoj talenat i sposobnosti te doprinesu razvoju cijelog društva.

Dodao je da u posljednje vrijeme sve više kompanija u SAD-u angažuju osobe s poremećajem iz autističnog spektra.

U kompaniji “Ultranauts” čak oko 75 posto uposlenika čine osobe s poremećajem iz autističnog spektra.

“Jednostavno smo odlučili da promijenimo pogled na biznis i da promijenimo način na koji kompanija može da angažuje, upravlja i razvija talenat svojih uposlenika”, dodao je Anandan, napominjući da je vrlo važno da kompanije i menadžeri poštuju različitosti i pružaju priliku svim ljudima koji posjeduju određeni talenat.

Slični članci

Back to top button