Globus

Turska čeka odgovore

Erdoganov portparol i glavni savetnik za spoljnu politiku Ibrahim Kalin ponovio je danas da kandidatura za članstvo zavisi od toga kako će Švedska i Finska odgovoriti na turske zahteve.

ISTANBUL, 04. jun 2022.(FoNet) – Samit NATO koji će krajem juna biti održan u Madridu nije poslednji rok za donošenje odluke o kandidaturama Švedske i Finske za članstvo, kojima se Turska protivi, izjavio je danas portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Švedska i Finska su podnele zahtev za pridruživanje zapadnoj Alijansi prošlog meseca, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su njihove kandidature naišle na otpor Turske, koja ih je optužila da podržavaju kurdske militante, prenosi Slobodna Evropa.

Dok su dve nordijske zemlje saopštile da će se razgovori o rešavanju spora nastaviti, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Ankara još nije dobila odgovore na svoje zahteve, uključujući zaustavljanje podrške grupama koje Turska smatra teroristima, ukidanje embarga na oružje Ankari i izručenje osumnjičenih.

Erdoganov portparol i glavni savetnik za spoljnu politiku Ibrahim Kalin ponovio je danas da kandidatura za članstvo zavisi od toga kako će Švedska i Finska odgovoriti na turske zahteve.

Kalin je rekao da je predstojeći NATO samit u Madridu važan za rešavanje zajedničkih pitanja, poput ruske invazije na Ukrajinu i saradnje unutar Alijanse, ali da potencijalni saveznici moraju da preuzmu korake za ublažavanje zabrinutosti sadašnjih članova.

“Ne mislimo da smo pod bilo kakvim vremenskim pritiskom da to uradimo do samita NATO. Važno je da Švedska i Finska otvoreno, jasno i konkretno iznesu kakve će korake preduzeti u vezi borbe protiv terorizma”, dodao je on.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je tokom posete Vašingtonu ove nedelje da će narednih dana pozvati visoke zvaničnike iz Finske, Švedske i Turske u Brisel kako bi razgovarali o nerešenim pitanjima.

Samit lidera NATO biće održan 29. i 30. juna u Madridu. 

Slični članci

Back to top button