Globus

Erdogan poslao pismo armenskom patrijarhu Mashalianu: Nismo i nećemo dozvoliti bilo kakve diskriminacije

- Odajem počast svim osmanskim Armenima koji su izgubili živote u teškim okolnostima Prvog svjetskog rata koji je narodima u svijetu nanio veliku bol i patnje. Njihovim potomcima upućujem iskrene poruke saučešća, poručio je turski predsjednik Erdogan

ANKARA (AA) – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan uputio je pismo patrijarhu Armenske patrijaršije u Istanbulu Sahaku Mashalianu i poručio kako Turska nije niti će ikada dozvoliti diskriminaciju na osnovu vjerske ili bilo koje druge pripadnosti.

Direkcija za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopštila je da je Erdogan u pismu srdačno pozdravio sve pripadnike armenske zajednice i ukazao na važnost jačanja solidarnosti među ljudima u teškom periodu kroz koji cijeli svijet prolazi u jeku pandemije COVID-19.

Erdogan je poželio da svi ljudi u Turskoj nastave graditi budućnost u kojoj će biti više sloge, jedinstva i ljubavi među ljudima.

“Odajem počast svim osmanskim Armencima koji su izgubili živote u teškim okolnostima Prvog svjetskog rata koji je narodima u svijetu nanio veliku bol i patnje. Njihovim potomcima upućujem iskrene poruke sućuti. Tim povodom molim Gospodara za mislost za sve Osmanlije koji su izgubili živote u tom bolnim periodu. Nikada nismo, niti ćemo dozvoliti diskriminaciju ili drugačiji tretman bilo kojeg našeg građanina po osnovu njegove vjerske ili bilo koje druge pripadnosti”, poručio je Erdogan.

Erdogan je u pismu također naveo kako je zajednički cilj da se iz prošlosti uzmu prijateljstvo i visoki humani ideali kako bi se na njima gradila bolja zajednička budućnost.

“Svi znamo da postoje krugovi koji iz prošlosti žele izvući neprijateljstva, a zanemarujući naše zajedništvo koje je nastalo u srcu Anadolije. Dok želimo i radimo na izgradnji budućnosti zajedništva, mira i blagostanja, najveća nam je želja da krugovi sa drugačijim namjerama ne dobiju priliku za uspjeh. U tom kontekstu još jednom odajem počast svim našim osmanskim Armenima koji su izgubili živote tokom Prvog svjetskog rata”, poručio je Erdogan.

Slični članci

Back to top button