Globus

Kina: Revidirani podaci o slučajevima COVID-19 u Wuhanu

Prema danas objavljenim podacima, do 16. aprila u Wuhanu je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 3.869 osoba, odnosno za 1.290 više nego što je ranije bilo objavljeno

PEKING (AA) – Kineske vlasti su revidirale pojedine podatke o ukupnom broju zaraženih i preminulih osoba u gradu Wuhanu, u kojem je krajem 2019. godine počela epidemija novog tipa koronavirusa.

Prema danas objavljenim podacima, do 16. aprila u Wuhanu je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 3.869 osoba, odnosno za 1.290 više nego što je ranije bilo objavljeno.

Ujedno, broj zaraženih revidiran je za 325, tako da sad iznosi 50.333.

Kineska novinska agencija Xinhua, koja je objavila revidirane podatke, objavila je i dokument nadležnih kineskih vlasti u kojem su navedeni razlozi zbog kojih je došlo do razlike u brojkama. 

Navodi se kako je na početku epidemije broj pacijenata premašio kapacitete i medicinske resurse, pa je dio zaraženih preminuo u kućama bez da su primljeni u bolnicu, zatim da je došlo do preopterećenja kapaciteta zdravstvenih ustanova, pa su medicinski radnici nastojali spasiti što veći broj ljudi, zbog čega je dolazilo do nepotpunih i pogrešno sastavljenih izvještaja.

Kako piše Xinhua, u vrijeme epidemije došlo je do povećanja broja bolnica u koje su smještani pacijenti kojima je dijagnosticiran COVID-19, uključujući one kojima je upravljalo ministarstvo, provincija Hubei, grad Wuhan i njegovi distrikti, ustanove povezane s kompanijama, ali i nekoliko medicinskih ustanova koje nisu bile povezane na informatičku mrežu u vezi s epidemijom, te nisu svoje slučajeve evidentirale na vrijeme. Navodi se i to da su podaci o pojedinim preminulim osobama bili nepotpuni, te da je dolazilo do ponavljanja i grešaka u izvještajima.

Slični članci

Back to top button