Globus

EU: Nagrada za ljudska prava ujgurskom aktivisti Tohtiju

Dodjelom ove nagrade snažno pozivamo kinesku vladu da pusti Tohtija i na poštovanje manjinskih prava u Kini, kazao predsjednik Evropskog parlamenta

BRISEL (AA) – Evropska unija je u četvrtak najveće priznanje u domenu borbe za ljudska prava dodijelila ekonomisti Ilhamu Tohtiju za njegov rad na odbrani ujgurske manjine u Kini i pozvala Peking da ga pusti iz zatvora.

Umjereni, ali otvoreni kritičar politike Pekinga prema Ujgurima u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang, Tohti je 2014. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Iako je bio poznat kao umjereni kritičar, koji se nije zalagao za ujgurski separatizam, osuđen je za poticanje etničke mržnje, zagovaranje nasilja i podsticanje terora putem predavanja i internet stranice o ujgurskim pitanjima.

Dodjeljujući mu nagradu Sakharov, Evropski parlament je Tohtija opisao kao “glas umjerenosti i pomirenja“, koji se zalagao za provođenje zakona o regionalnoj autonomiji u Kini.

David Sassoli, predsjednik Evropskog parlamenta pohvalio je Tohtija što je život posvetio zalaganju za prava kineske ujgurske manjine.

Slični članci

Back to top button