Globus

U požaru na džamiji u Njemačkoj pričinjena velika materijalna šteta

KELN (AA) – Neidentifikovana osoba pričinila je materijalnu štetu u džamiji Ulu u njemačkom gradu Hagenu.

Napad u džamiji, koja djeluje pri Islamskoj zajednici Milli Gorus (IGMG), izveden je u jutarnjim satima. Zapaljene su kante i kutije za smeće ispred džamije, a zbog požara koji je izbio pričinjena je materijalna šteta na džamiji.

Omer Oral, predsjednik zajednice muslimana Ulu džamije, izjavio je za AA da je ispred džamije zapaljeno šest kanti i kutija za smeće što je dovelo do požara u kojem je pričinjena velika materijalna šteta.

Najveća utjeha je, smatra on, da nije bilo ljudskih žrtava.

“Najveća materijalna šteta je na ulazu u džamiju. Džamija je bila ispunjena dimom. Uništene su sve stvari u njoj. Na mjesto događaja su došle vatrogasne i policijske ekipe. Tokom pregleda nadzorne kamere vidjeli smo jednu osobu s dva psa. Na ulazu u džamiju izvadio je nešto iz džepa. Na kameri se ne može vidjeti da li je on izazvao požar, ali odmah nakon njegovog odlaska izbio je požar”, pojasnio je Oral.

Kako je kazao, tužni su zbog ovakvih događaja, ali to ih neće obeshrabriti. Oral je poručio da ih ovakvi napadi neće spriječiti da nastave s praktikovanjem vjere i islama. Zbog požara evakuisane su porodice s djecom s gornjih spratova u džamiji.

Slični članci

Back to top button