Globus

Kongres pokreće istragu koja bi mogla dovesti do opoziva Trumpa

Pelosi se danas obratila američkoj javnosti i istakla da se pokreće proces opoziva koji ima tri faze, a prva faza je sama istraga

WASHINGTON (AA) – Predstavnici Demokratske partije pokrenut će proces opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi, saopćila je da Kongres pokreće istragu koja bi mogla dovesti do opoziva predsjednika Trumpa. 

Američki mediji su ranije pisali da se Pelosi dugo opirala podnošenju tog zahtjeva, ali da je sve više demokrata tražilo da donese takvu odluku.

Pelosi se danas obratila američkoj javnosti i istakla da se pokreće proces opoziva koji ima tri faze, a prva faza je sama istraga.

Izjavila je da niko nije iznad zakona pa ni sam predsjednik države te da mora odgovarati za sve svoje postupke.

Objasnila je da se istraga pokreće zbog optužbi da je američki predsjednik tražio političku pomoć od Ukrajine čime je, kako je rekla, prekršio svoje ustavne ovlasti.

Pelosi je kazala da je Trump prekršio zakletvu koju je dao pri preuzimanju Ureda, izdao poverenje Amerikanaca i nacionalnu sigurnost.

Kako navode američki mediji, trenutno je 161 demokrat od njih 230 za opoziv predsjednika SAD-a. Demokratska partija Trumpa poziva na odgovornost zbog navodne prijetnje Ukrajini, što uključuje prekid američke pomoći, ukoliko ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky ne pokrene istragu protiv Joea Bidena, bivšeg potpredsjednika SAD-a i trenutnog kandidata za predsjednika na izborima 2020. godine.

Trump je četvrti predsjednik u historiji SAD-a protiv kojeg je pokrenut proces opoziva.

Slični članci

Back to top button