Balkan

Helez: Svijetu je potrebna stabilna Turska

Helez će prisustvovati Međunarodnom sajmu odbrambene industrije 2023. u Istanbulu od 25. do 28. jula tokom posjete Turskoj.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) uoči zvanične posjete Turskoj, bosanskohercegovački ministar odbrane rekao je da je potrebna stabilna Türkiye kako bi se osigurala regionalna i globalna stabilnost.

“Türkiye je velika zemlja sa velikom populacijom. Kada je u pitanju separatizam, posebno nasilni separatisti, oni su osuđeni u cijelom svijetu. Kada neko želi da promijeni stvari nasilno, to radi sa terorizmom, odnosno protivzakonito. Treba ga osuditi i kazniti. Treba nam stabilna Turska koja će držati cijeli svijet pod kontrolom, rekao je ministar u turfenseella” Nedjelja. Rekao je da Gülenistička teroristička grupa (FETÖ) predstavlja prijetnju za Bosnu i Hercegovinu i cijeli svijet. FETÖ, koji je stajao iza pokušaja državnog udara u Turskoj 2016. godine, upravlja mrežom privatnih škola u inostranstvu i ima pristalice i odbjegle članove u većini zemalja.

Helez će prisustvovati Međunarodnom sajmu odbrambene industrije 2023. u Istanbulu od 25. do 28. jula tokom posjete Turskoj.

On je rekao da je fokus njegove posjete Ankari razvoj finansijske saradnje između njegove zemlje i Turske u vojnoj oblasti i pokretanje neophodnih koraka. Najvažniji prioriteti Bosne i Hercegovine su pridruživanje političkoj i ekonomskoj zajednici evropskih država i NATO-u. Türkiye svojim institucijama otvoreno podržava euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine.

Izvor: Daily Sabah

Slični članci

Back to top button