Globus

Najgora noć za Gazu od početka rata. Poruka za muslimanske zemlje iz Gaze ” Ne klanjajte nama dženazu, mi smo živi. Provjerite da li ste živi vi “

Izraelske vojska je sinoć izvela nažešće napade na Gazu od početka sukoba. Sve komunikacijske veze u samoj Gazi su prekinute. Ne rade telefoni, nema interneta. Ono što je zasigurno jeste da svakodnevno ginu nevini stanovnici Gaze i da je među žrtvama veliki procenat djece. Postoje informacije da je izraelaska vojska tenkovima ušla u Gazu, ali zbog totalnog prekida sredstava komunikacije nije jasno da li to znači i početak kopnene invazije koja je dugo najavljivana.

Skupština Ujedinjenih nacija je juče, na predlog Jordana, usvojila tekst rezolucije u kojoj se traži prekid vatre između dvije strane i u kojoj se osuđuju akti nasilja nad civilima. Iako neobavezujuća, rezolucija ipak predstavlja neki vid reakcije međunarodne zajednice na pokolj civila koji je trenutno u toku. Protiv ove rezolucije su bile SAD, Izrael, a sa regionalnog aspekta zanimljivo je da je protiv glasala i Hrvatska. Bosna i Hercegovina je glasala za, a Srbija je bila uzdržana. Ukupno je bilo 14 zemalja koje su glasale protiv.

Danas je u Turskoj, u Istanbulu, održan veliki skup podrške palestinskom narodu. Procenjuje se da je skupu prisustvovalo više od milion ljudi. Na samom skupu je govorio turski predsjednik Taip Erdoan koji je optužio zapadne zemlje da liju krokodilske suze nad civilnim žrtavama u Ukrajini a ostaju nijeme kada su u pitanju zločini nad muslimanskim civilima. Govor je odmah naišao na rekacije u Izraelu, a neke informacije govore da su Izraelske vlasti odlučile prekinuti diplomatske odnose sa Turskom.

Slični članci

Back to top button