Globus

Muslimani i Jevreji u Švedskoj ogorčeni

Aron Verständig, predsjedavajući Vijeća jevrejskih zajednica u Švedskoj, kazao je novinarima da je šokiran odlukom o zabrani obrezivanja.

STOCKHOLM (AA) – Muslimani i Jevreji u Švedskoj su poručili da su krajnje ogorčeni pozivima na zabranu obrezivanja dječaka u toj zemlji.

Stranka centra Švedske je tokom vikenda na godišnjem sastanku stranke u Karlstadu glasala za zabranu obrezivanja dječaka, ukoliko ne postoji zvanično medicinsko opravdanje.

Ova partija trenutno nije dio vlade, ali ima patnerske odnose sa četiri stranke, uključujući i Liberalnu stranku.

Pojedini zvaničnici Stranke centra su nakon sastanka kazali novinarima da su podržali ideju o zabrani obrezivanja jer je to, kako su rekli, u skladu sa pravima djece, napominjući da to nema nikakve veze sa religijom.

Ipak, jevrejske i muslimanske organizacije i udruženja su oštro kritikovali odluku ove stranke.

Aron Verständig, predsjedavajući Vijeća jevrejskih zajednica u Švedskoj, kazao je novinarima da je šokiran ovom odlukom.

“To znači, ako se prijedlog zaista i realizuje u stvarnosti, da će biti potpuno nemoguće živjeti kao Židov ili musliman u Švedskoj”, kazao je.

Od 2001. godine, prema švedskom zakonu, dječake mogu obrezivati samo kvalifikovani ljekari ili osoba koja ima potrebnu dozvolu Nacionalnog švedskog odbora za zdravstvo.

Stope obrezivanja razlikuju se u cijelom svijetu. Takva praksa je najčešća u muslimanskim zemljama i Izraelu, dok su stope niske u većem dijelu Europe, Azije, Latinske Amerike i dijelovima južne Afrike.

Slični članci

Back to top button