Globus

Erdogan: Iako je prošlo 566 godina, neki još nisu prebrodili bol što su izgubili Istanbul

Predsjednik Turske izjavio da je osvajanje Istanbula bila jedna od najvažijih istorijskih prekretnica za Tursku i njen narod

ISTANBUL (AA) – Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da neki još uvijek nisu mirni i spokojni zbog činjenice da su prije nekoliko stoljeća izgubili Istanbul.

“I dalje se vode rasprave o Istanbulu. Iako je prošlo 566 godina, neki nisu mogli prebroditi bol što su izgubili ovaj grad”, kazao je Erdogan u obraćanju u Istanbulu povodom 566. godišnjice osvajanja Istanbula, nekadašnjeg Konstantinopolja.

“Ovi obračuni sigurno neće prestati sve dok ne utihnu zvuci ezana u Istanbulu”, rekao je Erdogan.

Naglasio je da je osvajanje Istanbula bila jedna od najvažijih istorijskih prekretnica za Tursku i njen narod.

“Upravo jedan od glavnih motiva vala rasizma, koji se poput kuge širi u zapadnom svijetu, predstavlja Velika ideja i Istanbul koji za neke predstavlja tu ideju”, kazao je turski predsjednik.

Velika ideja, ili Megali idea, je bila grčki plan o objedinjavanju svih grčkih zemalja sa grčkom maticom u jednu državu koja bi objedinjavala današnju Grčku, Trakijsko poluostrvo (europski dio današnje Turske), maloazijska obala Egejskog mora i maloazijska obala Mramornog mora.

Erdogan je istakao da je Istanbul danas također i meta terorista ISIS-a koji su počinili strašne zločine na prostoru Blistog istoka.

“Također, nije slučajnost da je terorist s Novog Zelanda, dok je divljački ubijao 52 muslimana na džuma-namazu, kazao: ‘Uklonit ćemo minarete s Aja Sofije.’ Datum, imena i simboli koje je ubica ispisao na oružje, koje je koristio, svakako predstavljaju odraz te mržnje koja se nije ugasila već 566 godina”, rekao je predsjednik Turske.

Naglasio je kako je važno shvatiti da je Istanbul centar svijeta i da ovaj veliki grad ne služi samo Turskoj nego i čitavom svijetu.

Na današnji dan 1453. godine osmanska vojska, na čelu sa sultanom Mehmedom II Osvajačem, zauzela je Konstantinopolj, prijestolnicu moćnog Bizantijskog carstva, odnosno Istočnog Rimskog Carstva, čiji je zadnji car bio Konstantin XI. Od tog dana, grad na Bosforu koji leži na dva kontitenta, postao je prijestolnica Osmanskog Carstva.

Slični članci

Back to top button