Globus

UN: Od 2013. godine u Jemenu ubijeno ili povrijeđeno više od 7.500 djece

U izvještaju se navodi da su ubistva i povrede među 11.799 teških prekršaja nad djecom evidentirane u periodu od 1. aprila 2013. do 31. decembra 2018. godine

NEW YORK (AA) – Više od 7.500 djece ubijeno je ili povrijeđeno u Jemenu u posljednjih pet i po godina, kao posljedica vazdušnih udara, granatiranja, borbi, saomubilačkih napada, eksplozija mina i drugih ubojitih sredstava, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija.

U izvještaju Antonija Guterresa, generalnog sekretara UN-a navodi se da su ubistva i povrede među 11.799 teških prekršaja nad djecom evidentirane u periodu od 1. aprila 2013. do 31. decembra 2018. godine.

U izvještaju se ističe da će se brojke vjerovatno pogoršati, jer praćenje situacije u Jemenu postaje sve teže.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi vazdušne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena. Najmanje 24 miliona ljudi u Jemenu, odnosno 80 posto populacije u toj zemlji, zavisi od humanitarne pomoći.

Slični članci

Back to top button