Globus

10 mrtvih, 45 ranjenih

GAZA (AA) – Broj poginulih u zračnim napadima izraelske vojske na Pojas Gaze porastao je na 10 osoba, javlja agencija Anadolija.

Izraelske snage od ranih jutarnjih sati izvode zračne napade na okupirani Pojas Gaze.

U saopštenju Ministarstva zdravstva Palestine se navodi da je u zračnim napadima na Pojas Gaze poginulo 10 osoba, dok je 45 ranjenih.

Izraelska vojska je ranije potvrdila da je počela gađati položaje Islamskog džihada u Gazi. Izraelske zračne snage jutros su izvele napad i ubile komandanta brigade Al-Quds, odnosno vojnog krila palestinskog pokreta otpora Islamski džihad Bahaa Abu Al-Atta i njegovu suprugu.

Nakon toga je iz Gaze lansirano nekoliko raketa koje su pale na izraelsku teritoriju. To je dovelo do obustave nastave u školama na jugu Izraela, kao i Tel Avivu.

“Izvedeno je više od 20 izraelskih zračnih napada i 10 artiljerijskih napada na različite dijelove Gaze”, naveli su u saopštenju palestinski zvaničnici.

Mete napada su bili poljoprivredna zemljišta, stambene zgrade i brojne druge lokacije i objekti.

Izraelska vojska je saopštila da je iz Pojasa Gaze ispaljeno 190 raketa prema Izraelu, dodajući da su presreli više od 90 odsto raketa.

Palestinska vlada je saopštila da je Izrael objavio da zatvara granični prijelaz Beit Hanoun koji je namijenjen za saobraćaj ljudi, i prijelaz Kerem Shalom, namijenjen za teretni saobraćaj, te da je zabranio ribarima isplovljavanje u more.

Slični članci

Back to top button