Globus

Trump oštro kritikovao bivšeg specijalnog tužioca Roberta Muellera

U obraćanju novinarima pred Bijelom kućom uoči odlaska u Colorado, Trump je kazao da Mueller "stalno izaziva konflikte", istakavši da je istražitelj, koji je vodio istragu o navodnom miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016., "htio biti i direktor FBI-ja, ali sam mu rekao ne"

WASHINGTON (AA) – Američki predsjednik Donald Trump je oštro kritikovao bivšeg američkog specijalnog tužioca Roberta Muellera, tvrdeći da je njegova istraga bila “veliko maltretiranje”.

U obraćanju novinarima pred Bijelom kućom uoči odlaska u Colorado, Trump je kazao da Mueller “stalno izaziva konflikte”, istakavši da je taj tužilac, koji je vodio istragu o navodnom miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016., “htio biti i direktor FBI-ja, ali sam mu rekao ne”.

Istakao je da su njih dvojica imali i “poslovni spor”, ne otkrivajući detalje o čemu se radi.

Na pitanje novinara da li očekuje da bude smijenjen, američki predsjednik je rekao da je opoziv “prljava, prosta, odvratna riječ”.

“Nije bilo krivičnog djela. Nije bilo prijestupa”, kazao je Trump.

Za Muellera je još kazao da je njegov istinski protivnik i da je njegova istraga bila samo “veliko maltretiranje”.

“Mislim da je Muller pravi antitrumpovac”, dodao je.

Mueller je u srijedu ponovio da njegova istraga nije oslobodila Trumpa od krivice za ometanje pravde. Pojedine američke demokrate zbog toga traže Trumpov opoziv.

Podnio je ostavku na toj funkciji, nakon što je izjavio da optuživanje predsjednika SAD Donalda Trumpa za dosluh sa Rusijom nije bila jedna od opcija u njegovom izvještaju o miješanju Moskve u američke izbore 2016. godine.

On je na konferenciji za novinare rekao da Trumpa nije mogao optužiti zbog smjernica Ministarstva pravde SAD.

Slični članci

Back to top button