Politika

Ambasadorka BiH posetila Novi Pazar

NOVI PAZAR – Ambasadorka Bosne i Hercegovine (BIH) u Srbiji Aida Smajić je danas nakon razgovora sa predsednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasminom Curić, ocenila da će otvaranje generalnog konzulata u Novom Pazaru doprineti da se Bošnjaci Bosne i Hercegovine i Sandžaka više povežu i budu bliži jedni drugima.

“Otvaranje i rad konzulata unaprediće bilateralne odnose Srbije i Bosne i Hercegovine, i doprineti da Bošnjaci Bosne i Hercegovine i Sandžaka gaje odnose u smislu zajedničkih inetersa, ostvarivanja njihovih prava i zastupljenosti u Srbiji”, rekla je Smajić.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić rekla je da je otvaranje ovog konzulata dobar početak poštovanja principa dobrih diplomatskih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić primio je ambasadorku Bosne i Hercegovine u Beogradu Aidu Smajić, koja je u okviru svoje prve posjete Novom Pazaru, nakon susreta sa predstavnicima sandžačkih političkih partija, posjetila Islamsku zajednicu.

Tom prilikom, ambasadorka je donela vesti o skorom otvaranju Generalnog konzultata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, koji će biti važan faktor približavanja susednih država, kao i jačanja jedinstva Bošnjaka BiH, Sandžaka i šire.

Muftija Dudić se zahvalio ambasadorki Smajić na posjeti izrazivši očekivanje za nastavak saradnje imajući u vidu da u Republici Srbiji Bošnjaci žive od Subotice do južnih dijelova zemlje i da Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju maticu.

Nakon sastanka posetili su Altun-alem džamiju i prošetali Starom čaršijom.

Slični članci

Back to top button