Politika

Zvizdić: poslije mira najvažniji ekonomski razvoj

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i njegov zamjenik Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine, danas su sumirali utiske o EBRD-ovoj konferenciji koja je održana u Sarajevu.

Zvizdić je istakao da je izuzetno zadovoljan i ponosan što je BiH pokazala da, kada hoće, može organizovati velike svjetske događaje. Uz to je naglasio da je poslana nova slika o BiH, a to je činjenica da je poslije mira i sigurnosti, najvažniji ekonomski razvoj.

Zvizdić smatra da je konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj bio izvanredno značajan i važan događaj za BiH, kakav se nije desio u zadnjih nekoliko decenija, što je potkrijepio sljedećim činjenicama:

“Imajući u vidu činjenicu da je prisustvovalo preko 3.000 učesnika, preko 70 delegacija, guvernera EBRD-a, poslovne delegacije i privrednici iz preko 70 zemalja sa kojima EBRD ima poslovne kontakte i u kojima investira. Da je preko 600 prisutnih bilo direktno iz poslovne zajednice izvan BiH, da je održano 49 različitih sastanaka, konferencija, foruma i sesija na šest različitih lokacija. To znači da BiH, kada hoće, da to i može, odnosno da znamo i možemo biti domaćini ovako velikih ekonomskih događaja.“

Po njemu, EBRD-ova konferencija je za BiH bila važna iz nekoliko razloga, a prvi i najvažniji je da su prezentovani investicioni i ekonomski potencijali BiH.

Kako javlja Anadolija, Zvizdića raduje što su se pojavile određene inicijative na sastanku predstavnika Zapadnog Balkana, ali i poslije kroz forume i brojne sastanke.

Slični članci

Back to top button