Politika

Siniša Mali: Budžet za 2023. razvojni

BEOGRAD, 24.11.2022. – FoNet – Ministar finansija Siniša Mali danas je, na sastanku sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuelom Žiofreom, istakao da je Srbija ostala ekonomski stabilna, uprkos krizi koja traje već nekoliko godina, kao i da će budžet za 2023. biti razvojan, uravnotežen i socijalno orijentisan, sa elementima predostrožnosti za krizna reagovanja.

Mali je rekao da se nastavlja sa investicijama u infrastrukturu i sa kapitalnim projektima, koji dalje podstiču rast BDP, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

On je dodao da Srbija ostaje posvećena strukturnim reformama, što je važan deo novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kao i da je u tom smislu najvažnija reforma energetskog sektora i istakao da su sa MMF dogovorena nova fiskalna pravila, koja su deo izmena Zakona o budžetskom sistemu, a koji će se u decembru naći pred poslanicima.

Žiofre je podsetio da je EU izdvojila 165 miliona evra za Srbiju kako bi prevazišla energetsku krizu, a ministar Mali je i istakao da je taj novac u budžetu za narednu godinu. To je deo paketa energetske podrške za Zapadni Balkan, naglasio je Žiofre.

On je zahvalio Ministarstvu finansija na saradnji na zajedničkim projektima i posebno istakao projekat izgradnje interkonektora sa Bugarskom, koji će biti završen krajem 2023. godine.

Mali je rekao da je taj projekat posebno važan zbog diverzifikacije izvora i pravaca snabdevanja prirodnim gasom i zahvalio EU na podršci. Sagovornici su se saglasili da će i u narednom periodu predano raditi na zajedničkim projektima, koji su suštinski važni za bolji kvalitet života.

Slični članci

Back to top button