Politika

analiza Sputnjika o Ugljaninu

NOVI PAZAR – Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin ponovo je pokrenuo pitanje uspostavljanja specijalnog statusa za u Sandžak.

Ugljanin je ujedno uputio i zvaničnicima Srbije, Crne Gore i međunarodne zajednice platformu za rešavanje statusa Sandžaka, kojom predviđa uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, kao trajan i stabilan mehanizam koji osigurava nesmetan društveni i ekonomski razvoj i pruža jednake šanse za sve građane Sandžaka.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, komentarišući sadržinu dokumenta koji predlaže Sulejman Ugljanin, rekao je da je veoma opasan i da odiše ekstremističkim huškanjem s početka devedesetih godina prošlog veka, prenela je njegovu izjavu agencija Tanjug još u maju ove godine kada je ovaj dokument i sačinjen.

Predsednik beogradskog Centra za razvoj međunarodne saradnje, profesor Stevica Deđanski veruje da se Ugljanin uvek „javlja kada nema većih problema u Srbiji“.

„Ono što on pokušava je samo nanošenje štete i Srbima i Bošnjacima. U situaciji kada imamo najbolje moguće odnose sa Turskom i kada Turska ima najbolje odnose sa prijateljima Srbije kao što je Rusija, duhovi prošlosti i političari prošlosti pokušavaju ponovo da potpale vatru“, stav je našeg sagovornika.

„Naravno, moramo da obraćamo pažnju na takve izjave, ali im ne treba davati preveliki značaj. Takvi dokumenti mogu samo da donesu nesreću narodu. Da li ih oni tretiraju kao ustav? Mogu li oni sutra da traže otcepljenje? To postoji kao opasnost, ali ona bi bila realna ako bi ljudi koji to predlažu bili ozbiljni. Na sreću, oni to nisu“, ističe Deđanski.

Slični članci

Back to top button