Politika

Ugljanin: specijali status za Sandžak nukleus stabilnosti

Na bošnjačkom narodu je da podrži inicijativu o specijanom statusu za Sandžak koja je garant opstanka Bošnjaka na tim prostorima

NOVI PAZAR (AA) – Stranka demokratske akcije Sandžaka u potpunosti je podržala zahtev Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak koji bi bio model rešavanja bošnjačkog i sandžačkog pitanja, a koji je to predstavničko telo Bošnajka u Srbiji početkom ove nedelje uputilo državnim organima Srbije i Crne Gore.

“SDA Sandžaka kao stranka bošnjačkog naroda podržava zahtev BNV. Specijalni status Sandžaka u kojem su konstitutivni narodi Bošnjaci, Albanci, Crnogorci i Srbi postaje nukleus regionalne stabilnosti i saradnje na Balkanu. Srbi i Crnogorci ne gube ništa, naprotiv dobijaju, zato očekujemo njihovu punu podršku po ovom pitanju. Kao najbolji model za trajno rešenje jugoslovenske krize ponovo se nameće koncept Badinterove komisije iz novembra 1991. godine kao rešenje koje garantuje stabilan i trajni mir, sigurnost i saradnju na Balkanu“, rekao je predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Prema Ugljaninovim rečima BNV utvrdilo je specijalni status za Sandžak kao legitiman cilj koji može da obezbedi političku egzistenciju bošnjačkog naroda u Sandžaku i jasne stavove koji mogu okupiti sve bošnjačke političke faktore, ka postizanju tog cilja.

“Od danas više niko i nikada ne može da kaže da Bošnjaci Sandžaka ne traže ništa i da ne znaju šta hoće. SDAS podržava zahtev BNV-a i prihvata ga kao platformu za rešavanje statusa Bošnjaka i Sandžaka. Očekujem da se i ostale bošnjačke stranke, institucije i organizacije sa bošnjačkim i sandžačkim predznakom pridruže ovom zahtevu i time opravdaju poverenje koje dobijaju na izborima od Bošnjaka“, izjavio je Ugljanin.

Najveća prepreka na putu ka rešavanju bošnjačkog i sandžačkog pitanja su bošnjačke političke partije iz Sandžaka, a na bošnjačkom narodu je da podrži inicijativu o specijanom statusu za Sandžak, koja je garant opstanka Bošnjaka na tim prostorima, smatra Ugljanin.

“Postojanje više bošnjačkih političkih stranaka u Sandžaku koje međusobno ne sarađuju glavna su smetnja u rešavanju statusa bošnjačkog naroda. Umesto saradnje, po diktatu iz Beograda, umanjuju zahteve jedna drugoj i sve to ide na štetu Bošnjaka i bošnjačkog pitanja. Bošnjački narod u Sandžaku treba da odluči, ili će podržati inicijativu za rešavanje statusa Bošnjaka i Sandžaka, ili će kao narod nestati sa ovih prostora“, zaključio je Ugljanin.

Ugljanin je rekao i da inicijativa BNV-a sve više jača, te da svakodnevno dobija međunarodnu podršku.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button