Politika

Grenell u Beogradu: Takse moraju biti ukinute, ali i srpska strana da prekine kampanju za povlačenje priznanja Kosova

Dolazimo da vas povežemo, nemam nikakvu agendu ni ideju. Neću da vas pritiskam, želim da vas povežem da vaše privrede rastu, da se stvori više prilika za mlade ljude, da ostanu ovde i da imaju nadu. Pokušavam da se usredsredim na stvaranje dinamike u privredi, a politiku želim da ostavim vama, kazao je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine

BEOGRAD (AA) – Specijalni izaslanik predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell izjavio je danas u Beogradu da takse na robu iz Srbije koje je uvela Priština moraju biti ukinute, dok srpska strana mora da prekine kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Grenell je naveo da je to rekao i juče u Prištini na svim sastancima.

“Isti zahtev prenosim i ovde, a to je ono što se tiče kampanje za povlačenje priznanja, koja mora da se zaustavi”, rekao je Grenel u Predsedništvu Srbije.

Kako je rekao, on nema ni agendu ni plan, već je tu da pogura obe strane.

“Dolazimo da vas povežemo, nemam nikakvu agendu ni ideju. Neću da vas pritišćem, želim da vas povežem da vaše privrede rastu, da se stvori više prilika za mlade ljude, da ostanu ovde i da imaju nadu. Pokušavam da se usredsredim na stvaranje dinamike u privredi, a politiku želim da ostavim vama”, kazao je.

Grenell je najavio da će u ponedeljak u Berlinu biti održan sastanak eksperata sa obe strane o uspostavljanju železničke linije između Beograda i Prištine, a zahvalio je Vučiću i na koraku ka uspostavljanju avio-linije Beograd-Priština.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da ne prihvata znak jednakosti u povlačenju taksi i povlačenja priznanja Kosova, podsetivši da je Beograd nudio Prištini pauzu u zahtevima za prijem u različite međunarodne organizacije, dok bi Srbija napravila pauzu u kampanji “od priznavanja nezavisnosti”, ali da je to odbijeno.

“Nije sporno da se nađe kompromisno rešenje i zato razgovaramo sa Grenelom”, rekao je Vučić.

On je kazao i da je Srbija u jednoj godini izgubila 435 miliona evra zbog taksi.

Vučić je najavio da je Beograd spreman da radi na uspostavljanju železničke linije između Beograda i Prištine.

“Samo sam rekao da je važno da takse budu uklonjene, jer bi voz u tom slučaju išao bez robe, da se ljudima gleda u kese šta nose”, kazao je.

On je rekao i da po pitanju avio-linije Beograd-Priština predstoje tri, četiri koraka u vezi sa avio-linijom, kao što je sporazum Direktorata za civilno vazduhoplovstvo sa KFOR-om, donošenje leks specijalisa u parlamentu i sporazum za “Lufthanzom”.

“Važno nam je da trgujemo, da radimo sa Albancima zbog Srba na Kosovu i Metohiji”, dodao je.

On je zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trumpu što je Srbiji posvetio veliku pažnju i ponovio da Trump ima otvoren poziv da poseti Srbiju.

Slični članci

Back to top button