Politika

Thaci bio iznenađen u Berlinu

PRIŠTINA (AA) – Predsednik Kosova Hashim Thaci sastao se danas sa ambasadorima i šefovima kancelarija i međunarodnih misija na Kosovu, kako bi sa njima podelio mišljenja sa sastanka u Berlinu i o narednom sastanku koji će se održati u Parizu.

Thaci pozdravlja povratak pažnje Nemačke i Francuske na pitanja Zapadnog Balkana, a posebno na proces dijaloga između Kosova i Srbije.

„Visoko cenim dobru volju kancelarke Merkel i upornost predsednika Macrona da unaprede pitanja Zapadnog Balkana“, rekao je Thaci, prenosi se u saopštenju iz Predsedništva Kosova.

Istakao je da „sastanak u Berlinu niti je zaključio, niti je dao neku ideju ili koncept o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma Kosovo – Srbija“.

On je pozdravio i zahtev da se dijalog između Kosova i Srbije nastavi kako bi se postigao mirovni sporazum, a koji što se tiče Kosova treba da bude konačan, pravnoobavezujući sporazum koji će dovesti do recipročnog priznanja i učlanjenja u Ujedinjene nacije.

„Sporazum kojim će se očuvati multietnička srž i karakter zemlje i društva, kao i koji će otvoriti put integrisanja u NATO i u EU“, izjavio je Thaci.

Pred ambasadorima i šefovima misija, Thaci je potvrdio da je bio iznenađen kada je saznao da sastanak u Berlinu nije koordinisan sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Nadam se da će sastanak u Parizu biti bolje pripremljen, da će države članice EU biti ujedinjenje, da će predstaviti kreativne ideje kako da se napreduje i da će sastanak imati suštinu“, rekao je Thaci.

Slični članci

Back to top button