Politika

Još jedna masovna grobnica u Raški

U kamenolomu u mestu Kiževik kod Raške – lokacije koja je predmet provere poslednjih pet godina – juče su pronađeni ljudski posmrtni ostaci. Pretpostavlja se da bi to mogla biti tela 15 lica sa Kosova za kojima se traga još od završetka ratnih sukoba, ali tek sledi nastavak iskopavanja i DNK analiza. Na lokaciji koju obezbeđuje MUP Srbije nalazi se predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović, koji je za naš portal potvrdio ove informacije.

„Juče oko podneva pronađeni su posmrtni ostaci uz delove odeće. Radove smo prema proceduri, odmah zaustavili, do naredne odluke suda. Tužilaštvo za ratne zločine završilo je svoj deo posla. Sada postupajući sudija odlučuje tako što izdaje naredbu o dinamici, merama, o tome ko će prisustvovati, i ovu odluku očekujemo u narednih dan-dva“, kazao je Odalović, dodajući:

„Sada smo na terenu. Radićemo svakog dana, uključujući i vikende, dok god nam vremenski uslovi to budu dozvoljavali. O tome sam pičao sa sudijom”, istakao je.

Lokaciju obezbeđuje MUP Srbije, a na terenu su uz Odalovića i predstavnike suda, prisutni i forenzičari, predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestala lica, EULEX-a, kosovske radne grupe za nestale, kosovski forenzičari i eksperti.

„Naš rad je transparentan, sa nama je vrlo kompetentna stručna ekipa. Kao što smo postupali i sa lokacijom u Rudnici, tako radimo i na ovoj, u vezi sa kojom su vršene provere poslednjih 4-5 godina”, dodao je.

Odalović u ovom trenutku nije mogao da da preciznu informaciju o tome koliko se tela nalazi na ovoj lokaciji, s obzirom na to da su radovi kako je ponovio, privremeno zaustavljeni i oni će se nastaviti čim postupajući sudija bude precizirao mere i dinamiku kako će se sa radovima dalje nastaviti.

Ukoliko se pretpostavke ispostave kao tačne, u pitanju su tela 15 nestalih osoba sa Kosova, ali je Odalović naglasio da tek predstoji završetak iskopavanja i forenzičko ispitivanje.

„Za sada su još uvek u pitanju NN lica. Tek kada se obavi DNK analiza, potvrđuje se njihov identitet”, rekao je.

Iskopavanja na lokalitetu Kiževik započeta su u novembru 2015. godine, na inicijativu Srbije, a na prethodno potenciranje kosovskih zvaničnika.

Prethodno je juna 2014. godine na drugoj lokaciji u Rudnici pronađeno 47 posmrtnih ostataka nestalih lica sa Kosova.

Prema poslednjim podacima 1.643 osobe se još uvek vode kao nestale iz sukoba na Kosovu i Metohiji.

Jedna od tačaka i sporazuma u Vašingtonu, kao i nove faze pregovora u Briselu koja je pokrenuta od ovog leta je upravo pitanje razrešenja sudbine nestalih osoba. Kako je u poslednjoj zvaničnoj poseti u Prištini potvrdio specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, poglavlje budućeg „sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa“ o nestalima je već zaključeno.

tekst: KoSSev

fotografija: Kazaljka, Rudnica, sa mesta iskopavanja 2014.

Slični članci

Back to top button