Politika

SDA Sandžaka traži konferenciju o Sandžaku

Pozivam međunarodnu zajednicu da zakažemo međunarodnu konferenciju o Sandžaku. Sandžak se mora riješit, rekao je večeras u Novom Pazaru lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin

NOVI PAZAR (AA) – Na skupu Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, večeras u Novom Pazaru, upućen je poziv međunarodnoj zajednici da zakaže konferenciju o Sandžaku. Ponovljen je i zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je u obraćanju na skupu “Sandžak -naša kuća” pred aktivistima i pristalicama stranke u hali Pendik, rekao da državni organi Srbije negiraju genocid i zločine nad Bošnjacima, kao i da je “specijalni status za Sandžak odgovor na sve probleme građana Sandžaka”.

“Pozivam međunarodnu zajednicu da zakažemo međunarodnu konferenciju o Sandžaku. Sandžak se mora riješiti. Pozivamo EU, Savjet Evrope, UN, OSCE, da u skladu sa istorijskim činjenicama, pozovu sve zainteres ne strane, da zakažemo i održimo međunarodnu konferenciju”, rekao je Ugljanin.

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je poručio zvaničnicima EU i Srbije da ne priznaju Akcioni plan za manjine (Poglavlje 23) ali da će stranka na čijem je čelu nastaviti borbu kroz državne institucije, Skupštinu Srbije i opštine da se zalaže za svoje programske ciljeve za status Sandžaka, kao i da će od danas uključiti i Bošnjake koji žive u zapadnim zemljama da, kako je naglasio, traže pravdu za Sandžak.

“Da oni tamo, kod tih zemalja koje se pitaju za našu budućnost, i u Americi i Evropi, traže to pravo. Mi ćemo se izboriti da Sandžak dobije svoj status jer samo tako možemo da obezbijedimo sigurnu budućnost”, poručio je Ugljanin.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button