Politika

SDA Sandžaka traži konferenciju o Sandžaku

Pozivam međunarodnu zajednicu da zakažemo međunarodnu konferenciju o Sandžaku. Sandžak se mora riješit, rekao je večeras u Novom Pazaru lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin

NOVI PAZAR (AA) – Na skupu Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, večeras u Novom Pazaru, upućen je poziv međunarodnoj zajednici da zakaže konferenciju o Sandžaku. Ponovljen je i zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je u obraćanju na skupu “Sandžak -naša kuća” pred aktivistima i pristalicama stranke u hali Pendik, rekao da državni organi Srbije negiraju genocid i zločine nad Bošnjacima, kao i da je “specijalni status za Sandžak odgovor na sve probleme građana Sandžaka”.

“Pozivam međunarodnu zajednicu da zakažemo međunarodnu konferenciju o Sandžaku. Sandžak se mora riješiti. Pozivamo EU, Savjet Evrope, UN, OSCE, da u skladu sa istorijskim činjenicama, pozovu sve zainteres ne strane, da zakažemo i održimo međunarodnu konferenciju”, rekao je Ugljanin.

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je poručio zvaničnicima EU i Srbije da ne priznaju Akcioni plan za manjine (Poglavlje 23) ali da će stranka na čijem je čelu nastaviti borbu kroz državne institucije, Skupštinu Srbije i opštine da se zalaže za svoje programske ciljeve za status Sandžaka, kao i da će od danas uključiti i Bošnjake koji žive u zapadnim zemljama da, kako je naglasio, traže pravdu za Sandžak.

“Da oni tamo, kod tih zemalja koje se pitaju za našu budućnost, i u Americi i Evropi, traže to pravo. Mi ćemo se izboriti da Sandžak dobije svoj status jer samo tako možemo da obezbijedimo sigurnu budućnost”, poručio je Ugljanin.

Slični članci

Back to top button