Politika

Sa Palmerom o ustavu

SARAJEVO (FoNet) – Predsednik Stranke demokratske akcije BiH Bakir Izetbegović razgovarao je danas sa specijalnim američkim izaslanikom za izbornu reformu u BiH Metju Palmerom o mogućnostima izmene Ustava BiH koje bi vodile i do izmena Izbornog zakona, a u intervju Federalnoj TV ocenio je da se Milorad Dodik “iracionalno ponaša” i da srpska strana “treba da popusti”.

“Palmer nije doneo nikakav predlog. On očekuje da (lider HDZ Dragan) Čović i ja razrešimo ovaj čvor. Ja sam mu rekao da to nije moguće, jer ako Čović i ja nađemo najidealnije rešenje, ono ignoriše poziciju ostalih stranaka. Rekao sam mu da se pregovori moraju proširiti na sve predsednike stranaka. Tu su levičari, građanske opcije koje imaju dva ili tri puta više ruku od HDZ, tako da njih je iracionalno pokušati zaobići”, rekao je Izetbegović, prenosi Klix.

U intervjuu za Federalnu TV on je istakao da je o brisanju etničkih prefiksa, o kojima govori Palmer, moguće razgovarati jedino uz saglasnost apsolutno svih strana u BiH.

Izetbegović je ocenio da predsednik Hrvatske (Zoran) Milanović zna da reaguje ishitreno, ali da nije zlonameran. Naveo je da u Hrvatskoj četo veruju u neke stvari koje su neistinite, “kao što su stvari u vezi izgradnje Pelješkog mosta, gde misle da smo mi tražili zabranu gradnje, a samo smo tražili da se odredi naš izlaz prema otvorenom moru”.

Ocenio je da se aktuelne političke blokade u budućnosti mogu još produbiti i da je “ovo verovatno najveća posleratna kriza”.

“Definitivno jeste i bojim se da će se produbljavati. S nekim ko se iracionalno ponaša teško da možemo prognozirati kako dalje. Sve što očekujemo od (Milorada) Dodika i ostalih je da poštuju osnove stvari – Ustav, Evropska konvencija o osnovnim ljudskim pravima, Dejton i Aneks 10 i tu ne može biti rasprave. Kad su bazične stvari u pitanju mi nemamo tu prostora za pregovore. Palmer me pitao kako vidim izlaz iz situacije. Rekao sam da srpska strana treba popustiti i da poštuje osnovne principe. Jedino da mi isti zakon (Zakon o zabrani negiranja genocida) usvojimo u parlamentu, pa da OHR povuče svoj, ali bojim se da to ne bi promenilo ništa”, rekao je lider SDA.

“50 ili 100 hiljada mladih bi ostalo u BiH i plate bi bile 20 odsto veće da nije bilo iracionalne politike. On isprobava dokle može ići i mislim da je uložio ogroman novac kako bi dobio odgovore kakve će biti reakcije na njegove politike. Verovatno ga lobisti ohrabruju. Ima Rusiju iza sebe, Kina se pridružuje i Srbija je ojačala i on isprobava dokle može ići. Mislim da može dosta rizikovati i nadam se da nas neće isprobavati do toga”, upozorio je Izetbegović.

Izetbegović je naglasio da je visoki predstavnik Kristijan Šmit došao u situaciju “gde nema šansu da puno uradi”.

“Treba rešiti aktuelno ‘upalno’ stanje . Ne verujem da će dolazak SPD na vlast oslabiti Šmitovu poziciju. Da je tu (Angela) Merkel verovatno bi bilo bolje jer je Šmit njen izbor, ali za novu vlast je još rano davati pretpostavke. Nemačka će biti uz BiH i uz vladavinu zakona jer oni tako funkcionišu”, zaključio je Izetbegović.

Slični članci

Back to top button