Novo

Saudijska Arabija pozvala međunarodnu zajednicu na “odlučan stav” protiv Irana

Saudijski ministar vanjskih poslova Adil al-Jubair je u poruci objavljenoj na društvenoj mreži Twitter okrivio Iran za nedavni napad na postrojenja saudijske naftne kompanije Aramco

RIJAD (AA) – Saudijski ministar vanjskih poslova Adil al-Jubair uputio je poziv međunarodnoj zajednici da zauzme “odlučan stav” protiv Irana.

Jubair je u poruci objavljenoj na društvenoj mreži Twitter okrivio Iran za nedavni napad na postrojenja saudijske naftne kompanije Aramco.

“Napad na naftna postrojenja Bekik i Haris iranskim oružjem nije samo napad na Saudijsku Arabiju, istovremeno je napad na cijeli svijet obzirom da je usmjeren na opskrbu energijom međunarodnog tržišta”, poručio je Jubair.

Naglasio je također kako je napad na naftna postrojenja odraz destruktivne i agresivne politike Irana, te je pozvao međunarodnu zajednicu da ispuni svoju odgovornost i zauzme “odlučan stav” protiv Irana.

U subotu, oko četiri sata ujutro, izveden je napad na dva postrojenja saudijske nacionalne kompanije Aramco. Iako su jemenski pobunjenici Huti preuzeli odgovornost za napade, SAD tvrdi da iza njih stoji Iran. Takve optužbe odbacio je zvanični Teheran.

Napad na saudijski naftni kompleks koji čini pet posto ukupne svjetske proizvodnje nafte osudile su brojne međunarodne organizacije i države, uključujući i UN, EU, Tursku i SAD.

Slični članci

Back to top button