Zdravlje

Kada je zaista vreme za prvu jutarnju kafu ili čaj?

Da li ste znali da su kafa i čaj dva napitka koja se najviše konzumiraju posle vode i da mnogima dan ne počinje bez ovih napitaka?

Vreme za prvu jutarnju kafu je pre ili posle doručka, kako se ona pravilno priprema, koliko bi šoljica dnevno trebalo popiti? Milka je Raičević istakla je da je zdravije ujutru popiti čaj, iako nas on ne može probuditi kao kafa. Zavisni smo i od jednog i od drugog.

„Dobro je da počnemo sa vodom, pa da doručkujemo i posle pola sata da popijemo kafu. Niko to od nas ne radi. Ono što prvo uradimo ujutru je da popijemo kafu ili da popijemo čaj”, rekla je Milka Raičević.

Dodaje da čaj ima zdravstvenu poruku i da se on pije po uputstvu. Ako niste ljubitelji čaja nego pijete čaj samo kada ste bolesni ili postoji zdravstveni problem, treba znati da postoji terapijska doza čaja. Potrebno je pročitati uputstvo.

„Ako odaberete da pijete čaj isto ćete ga piti gutljaj po gutljaj da bi vezali pljuvačku svaki put, i uneli dovoljno ptijalina. Pljuvačka podiže naš imunitet i zajedno sa čajem ima zdravstvenu poruku”, istakla je nutricionistkinja.

Treba voditi računa da se čaj ujutru pije da bi čovek podigao imunitet. Pošto čaj ima namenu i svrhu bilo bi dobro popiti čaj kao što je ehinacea, sa dodatkom propolisa i limuna.

Važno je voditi računa koja vrsta meda se koristi za čaj

„Voćni čajevi se piju u toku dana, jer voće u sebi ima boju i prijatan miris. Kada je u pitanju noć pijete nanu, majčinu dušicu, kamilicu, a ako radite stresno onda kantarion”, istakla je nutricionistkinja.

Kada je kafa u pitanju treba voditi računa da postoji kafa na koju smo mi navikli, tradicionalna crna kafa. Ne bi trebalo popiti više od tri šolje.

„Kafa vas probudi, da vam adrenalin, podigne vam pritisak, kafa je dobar diuretik. Godinama se trudimo da prihvatimo da čaj može da se pije leti, jer organizam treba da se tonizira, pa je preporučljivo piti čaj sobne temperature”, rekla je nutricionistkinja Milka Raičević.

Slični članci

Back to top button