Politika

BNV poziva na jedinstvo i na formiranje bošnjačkog poslaničkog kluba

NOVI PAZAR – Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozvalo je danas bošnjačke političke stranke a se na osnovu ostvarenih izbornih rezultata udruže i formiraju zajednički bošnjački blok, obrazuju bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije i stabilne bošnjačke skupštinske većine u sandžačkim gradovima i opštinama.

Ističući da bošnjačko jedinstvo nema alternativu, u pismu se pored ostalog kaže da bošnjačke stranke imaju ljudsku, nacionalnu i političku obavezu da se udruže na pitanjima od opšteg značaja za Bošnjake.

“Napominjemo da bošnjački narod nema nikakve koristi od rezultata koje su stranke pojedinačno postigle zato što nijedna od stranaka samostalno nema ni legaliteta ni legitimiteta da riješi najvažnija bošnjačka nacionalna pitanja”, stoji u pismu BNV-a koje je prosleđeno medijima.

Bošnjačko nacionalno vijeće zahtijeva od svih bošnjačkih političkih stranaka da se udruže radi rešavanje statusa Sandžaka i statusa bošnjačkog naroda u Srbiji kao i radi delotvornog učešća Bošnjaka u državnim organima i službama.

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva birače koji su dali glasove bošnjačkim strankama, nevladine organizacije i druge institucije od značaja za Bošnjake da na svoj način utiču na političke stranke da se udruže radi postizanja najvažnijih bošnjačkih nacionalnih ciljeva.

Slični članci

Back to top button