Politika

Eskobar umesto Palmera

BEOGRAD (FoNet) 31. avgusta 2021. – Zamenik američkog ambasadora u Srbiji Gabrijel Eskobar od 7. septembra preuzima novu dužnost u Stejt departmentu i dolazi na mesto zamenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, potvrđeno je Glasu Amerike u američkoj ambasadi u Beogradu.

Na toj funkciji dugo je bio američki diplomata Metju Palmer, koji je i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan, a za sada nije poznato da li Eskobar od Palmera preuzima i tu ulogu.

Palmer je bio veoma aktivan u dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem EU, nedavno je posetio region i dao podršku dijalogu koji je trenutno u zastoju. Eskobar ima višegodišnje iskustvo u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a u Beogradu je bio otpravnik poslova do dolska ambasadora Entonija Godrfija.

Od 1998. do 2001. radio je na prostoru bivše Jugoslavije kao šef kabineta Visokog predstavnika u Banjaluci i šef kancelarije ambasade u tom gradu, bio je zamenik šefa diplomatskog tima za vezu u Podgorici, a potom i šef političkog odeljenja u Srbiji 2001, kada je američka ambasada ponovo otvorena.

Eskobar je, prema navodima iz biografije, bio na pozicijama u Pragu, Rimu i Moskvi, a radio je i u diplomatskim misijama u Iraku, Boliviji, Pakistanu. Završio je Univerzitet Kolumbija u Njujorku, a govori srpski, španski, ruski, italijanski, češki i portugalski jezik.

Slični članci

Back to top button