Sport

U Turskoj objavljena knjiga o životu Željka Obradovića

Knjigu su pisali turski autori Gokhan German i Hamit Turhan za izdavačku kuću "Fanatik Kitap". U njoj su se bavili životom i uspjesima trenera Željka Obradovića (59), deveterostrukog osvajača košarkaške Eurolige

ISTANBUL (AA) – “Obra – živa legenda”, naziv je knjige dvojice turskih autora, koja govori o životu proslavljenog srbijanskog košarkaškog stručnjaka i trenera Fenerbahcea Željka Obradovića. Knjiga je objavljena danas i puštena u prodaju širom Turske.

Knjigu su pisali Gokhan German i Hamit Turhan za izdavačku kuću “Fanatik Kitap”. U njoj su se bavili životom i uspjesima trenera Obradovića (59), deveterostrukog osvajača košarkaške Eurolige.
German i Turhan u knjizi pišu od samog Obradovićevog djetinjstva, zatim se bave počecima u košarci, karijeri, nacionalnom dresu, a potom i njegovim izvanrednim uspjesima u ulozi trenera. U knjizi su i poznata imena svjetskog sporta koja izbliza govore o Obradoviću, a čitatelji će imati priliku vidjeti i značajan broj fotografija.

Obradović, koji je 2013. godine preuzeo ekipu Fenerbahcea, s klubom iz Istanbula osvojio je naslov evropskog prvaka, prvi u historiji kluba i turske košarke. U Turskoj je osvojio i tri nacionalna prvenstva, tri Republička kupa, te dva Kupa Turske.

Obradović je bez sumnje najtrofejniji trener Eurolige, a zasigurno i jedan od najuspješnijih trenera u svijetu.

Trenerskim poslom počeo se baviti 1991. godine i od tada je kao trener reprezentacije Jugoslavije osvojio europsko i svjetsko zlato, sa evropskim klubovima čak devet naslova Eurolige, te veliki broj nacionalnih titula.

Vodio je Partizan, Joventut Badalona, Real Madrid, Treviso, Panathinaikos, a od 2013. je na klupi turskog Fenerbahcea. U Euroligi je slavio 1992., 1994., 1995., 2000., 2002., 2007., 2009., te 2011. godine. Prvi pobjednički pehar Eurolige podigao je sa 31 godinom.

Slični članci

Back to top button