Novo

Analitičari: Kosovo ide na vanredne izbore, Thaci nastavlja dijalog sa Vučićem

- Politikolog Ramush Tahiri za AA navodi da Kosovo očekuju vanredni parlamentarni izbori i to u septembru, a prema rečima politikologa Halimija, ostavka Haradinaja je uprostila stvari u pogledu dijaloga jer će sada predsednici Thaci i Vučić imati sav potreban prostor da završe pregovore

PRIŠTINA (AA) – Politički analitičari ocenjuju da će Kosovo već u septembru imati izbore, nakon što je premijer Kosova Ramush Haradinaj podneo neopozivu ostavku zbog poziva na razgovor od strane Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, u svojstvu osumnjičenog. 

Prema mišljenjima analitičara, dijalog sa Srbijom će nastaviti predsednik Kosova Hashim Thaci, koji će sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem do decembra potpisati sporazum o normalizaciji odnosa dve zemlje.

Podnoseći ostavku, Haradinaj, koji je i lider Alijanse za budućnost Kosova (AAK), naveo je da će ove nedelje biti intervjuisan od strane Specijalnog suda u Hagu. Istovremeno, od predsednika Kosova je zatražio da odredi datum održavanja vanrednih izbora.

Haradinajeva Alijansa je na prošlim izborima bila u predizbornoj koaliciji PAN, sa Demokratskom partijom Kosova (PDK) Kadrija Veselija i Inicijativom Socijaldemokarata (Nisma) Fatmira Limaja. PAN-u se nakon izbora pridružila Alijansa novo Kosovo Behgjeta Pacollija, a dobio je i podršku manjinskih poslanika.

Politikolog Fisnik Halimi u izjavi za Anadolu Agency (AA) ističe da je pred Kosovom nakon ostavke Ramusha Haradinaja, samo jedan mogući scenario, a to su vanredni izbori.

„Predsednik Thaci je u obavezi da pozove većeg koalicionog partnera da mu da mogućnost da formira Vladu, ali ovo nije realno iz jednog razloga jer danas je više od 80 albanskih poslanika u Skupštini Kosova za opciju odlaska na izbore. Ukoliko Thaci pokuša da ne povede zemlju u izbore, onda će ti poslanici sazvati sednicu Skupštine i raspustiće sami Skupštinu, kao što se to desilo u prošlosti. Zato kažemo da ne postoji mogućnosti da ne bude vanrednih izbora“, kaže Halimi.

I politikolog Ramush Tahiri za AA navodi da Kosovo očekuju vanredni parlamentarni izbori i to u septembru. Tahiri dodaje da ne postoji mogućnost da koalicija PAN predloži novog kandidata za premijera zbog toga što nema 61 glas u Skupštini Kosova i zbog toga što ih Srpska lista već više od godinu dana ne podržava. On kaže da Kosovo mora da ide na vanredne parlamentarne izbore ne ranije od 30 i ne kasnije od 45 dana, od dana predaje ostavke premijera predsedniku Thaciju.

„Ovoga puta ni jedna partija ne pokazuje spremnost da formira koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova i to znači da će velike partije na izbore ići samostalno. Međutim, najveća opoziciona partija Demokratski savez Kosova ima unutar partijske izbore, koji mogu dovesti do svađa oko izbora partijskog lidera. Moguće je da se izbori unutar te partije prekinu kako bi se jedinstveno išlo na izbore“, kaže Tahiri.

Njegov kolega Halimi smatra da će rezultat vanrednih izbora biti jako tesan i da je nemoguće predvideti pobednika, iako su favoriti poznati.

„Imamo tri velike političke partije, koje pretenduju na pobedu, a ja ne predviđam široke koalicije, kao u slučaju PAN-a. Smatram da će se vratiti tradicionalnom pravljenju koalicija na Kosovu, što znači velike partije sa malim partijama koje ne mogu da pređu izborni prag. Ko će formirati novu Vladu je nemoguće predvideti iz razloga jer Makijavelizam već neko vreme čine jedinu političku vrednost u zemlji“, zaključuje Halimi.

Prema rečima politikologa Halimija, ostavka Haradinaja je uprostila stvari u pogledu dijaloga jer će sada predsednici Thaci i Vučić imati sav potreban prostor da završe pregovore, koje vode već 14 meseci.

„Po mom mišljenju, jako brzo će biti postignut sporazum između dva predsednika, uz potrebne garancije Sjedinjenih Američkih Država, EU i Rusije i prvi zadatak buduće Skupštine biće ratifikacija tog sporazuma“, kaže Halimi.

Politički dijalog će i po oceni Tahirija, nastaviti predsednici Thaci i Vučić.

„Politički dijalog uvek se vodi na nivou dva predsednika i dva predsednika imaju pune ingerencije jer predstavljaju zemlju unutra i spolja i imaju pravo da potpišu međunarodni i međudržavni sporazum. Dakle, sporazum o normalizaciji odnosa biće postignut tokom ove godine, očekuje se da bude tokom ove godine“, kaže Tahiri.

On napominje da američki predsednik Donald Trump od februara naredne godine počinje izbornu kampanju u svojoj zemlji i angažovan je da lideri Srbije i Kosova pre toga postignu sporazum, te da se „očekuje da u decembru sporazum bude svečano potpisan u Vašingtonu“.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button