Sport

Statistika kvalifikacija za EURO 2020: Dominacija Španaca, Francuza, Engleza…

Belgija, Engleska i Francuska najefikasnije su selekcije u kvalifikacijama za EURO 2020 sa po 19 postignutih golova

Poslije šest odigranih kola u kvalifikacijama za EURO 2020 i tačno 150 odigranih utakmica postignuto je 485 golova, ili 3,23 po utakmici, zvanični su današnji podaci objavljeni na oficijelnoj internet stranici Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

Statistički, gledaoci su golove mogli vidjeti svakih 29 minuta na utakmicama. Najviše pogodaka postizano je u intervalu od 61. do 75. minuta mečeva – 97. Najmanje pogodaka bilo je od 31. do 45. minuta, svega 10.

Najviše tačnih pasova ostvarili su reprezentativci Francuske i Španije, čak po 91 posto. Englezi i Nijemci su se za procenat manje dodavali, a Holandija je na 89 posto. I u posjedu lopte najuspješniji su Španci (71 posto). Slijede ih Francuzi (70 posto), Italijani (64), Englezi (63), Belgijanci (63).

I najviše udaraca ka golu protivnika uputili su reprezentativci Španije – 145. Igrači Rusije ”pucali” su 129 puta, Italije 126, Austrije i Belgije po 124. Belgija, Engleska i Francuska najefikasnije su selekcije u kvalifikacijama za EURO 2020 sa po 19 postignutih golova, dok su Italija i Rusija postigle po jedan manje.

Izraelac Eran Zahavi i dalje je uvjerljivo najefikasniji strijelac sa devet golova. Marko Arnautović (Austrija), Artem Dzyuba (Rusija), Harry Kane (Engleska) i Raheem Sterling (Engleska) po šest puta su tresli mreže rivala.

Memphis Depay (Holandija) lider je na listi asistenta u kvalifikacijama sa sedam upošljavanja strijelaca pogodaka. Antoine Griezmann (Francuska) i Sterling (Engleska) imaju po šest asistencija, Kevin De Bruyne (Belgija) i Anthony Georgiou (Kipar) po četiri.

Najviše tačnih dodavanja ima Jorginho, reprezentativac Italije – 540, dok je golman sa najviše odbrana Maltežanin Henry Bonello – 32.

Slični članci

Back to top button