Društvo

Skarep u grobu, ubica na slobodi, sudovi neće da sude

Aprila prošle godine ubica Belojica je, šest meseci posle hapšenja, pušten da se brani sa slobode, uz objašnjenje tužilaštva da su istekli zakonski rokovi o trajanju pritvora.

Ni dve godine pošto je policajac Rajica Belojica iz Tutina, obavljajući službenu dužnost, usmrtio Fahrudina Skarepa (22) iz tutinskog sela Pokrvenik, još nije poznato gde će biti održano suđenje za ovaj slučaj.

Iako se ubistvo dogodilo na teritoriji koja je u nadležnosti pravosuđa iz Novog Pazara, Apelaciono tužilaštvo u Kragujevcu ovaj predmet ustupilo je Višem javnom tužilaštvu u Užicu, koje je početkom avgusta protiv Belojice podnelo optužni predlog za krivično delo ubistvo na mah. Međutim, Viši sud u Užicu, kome je podnet optužni predlog, proglasio se nenadležnim.

Zbog ovakve odluke suda, Više javno tužilaštvo u Užicu, kako nam je ovde rečeno, predalo je žalbu Apelacionom sudu u Kragujevcu. Dok apelacija ne kaže svoje, ostaće nepoznato gde će se suditi policajcu iz Tutina.

Prethodno je suđenje, nakon podizanja optužnice protiv policajca, izmešteno iz suda u Novom Pazaru. To je učinjeno sa obrazloženjem da bi ovo suđenje moglo da naruši osetljive međunacionalne odnose u Sandžaku, s obzirom na to da su žrtva i vinovnik navodnog krivičnog dela različitih nacionalnosti.

Na policijskom kontrolnom punktu u selu Dolovo kod Tutina, nadomak srpsko-crnogorske granice, u noći između 29. i 30. septembra 2017. Rajica Belojica je pucao u putničko vozilo kojim je upravljao Fahrudin Skarep. Hitac je Skarepa pogodio u glavu, a on je preminuo nedugo zatim, u sanitetu kojim je prevožen do bolnice u Novom Pazaru.

Posle nemilog događaja u Dolovu u Tutinu je održano nekoliko protesta čiji učesnici su, između ostalog, poručivali da su “nedužnog Skarepa ubili kriminalci iz policije”.

Aprila prošle godine ubica Belojica je, šest meseci posle hapšenja, pušten da se brani sa slobode, uz objašnjenje tužilaštva da su istekli zakonski rokovi o trajanju pritvora.

Slični članci

Back to top button