Društvo

Poziv na prekid rata i stradanja Palestinaca

Više hiljadana građana Novog Pazara okupilo se večeras na protestu “Za slobodu, za mir, za Palestinu!” i time poslalo poruku svetu da se osvesti i zaustavi stradanje naroda Palestine i prekine rat.

Oni su na najmasovnijem skupu u ovom gradu, koje je organizovalo Udruženje građana “En-Nisa” i druge humanitarne organizacije, osudili svaki teror nad nevinim civilima, ma koje vere i nacije bili.

Građani su nosili palestinske zastave i brojne parole, a neki od natpisa bili su: “Palestino nisi sama, u našim si dovama”, “Da li neki životi vrede više“, “Prestanite da ubijate našu braću i sestre u Gazi”.

Novopazarac Haris Šećerović je u zvaničnom obraćanju na skupu pozvao sve ljude da budu na strani istine i slobode.

“Ovde smo da bi pokazali empatiju prema svim civilima Gaze i Palestine, prema njihovoj deci koja se igraju u već iskopanim grobovima. Osuđujemo svaku kap nevine ljudske krvi, čovek je čovek gde god bio. Znamo da je u ovom vremenu hrabrost stati na strani dobra, istine, pravde i pravde”, rekao je Šećerović.

On je pozvao sve građane da se mole za Palestince i da budu njihov glas, oči i usta.

“Mi moramo da dignemo glas i kažemo da i mi krvarimo. Naša tela su večeras zdrava, ali su nam duše bolesne i one krvare. Boli nas svaka dečija suza, svaki njihov jauk, jer svaki dan gledamo istrebljenje. Mrtve i nevine civile i decu Gaze i Palestine nikada nećemo zaboraviti”, rekao je Šećerović.

Islamski teolog Fejzo Radončić rekao je da na primeru Gaze svet vidi sunovrat čovečanstva, po ko zna koji put u istoriji.

“Stanovnici Gaze su više od 20 godina u logoru, kao što znamo od Ujedinjenih nacija i humanitarnih organizacija, a sada vidimo kako ne mogu dobiti ni litar vode, ni benzina. Ubijeno je skoro 4.000 dece, više od 2.300 žena, a preko 2.000 stanovnika je pod ruševinama. Palestina je srce umeta”, rekao je on.

Novopazarska aktivistkinja Selma Hasić Manić ocenila je da se u Gazi trenutno dešava najveći genocid u svetu.

“Večeras mi je puno srce što nismo suzdržani, nikada to nećemo ni biti. Gledaj svete moje hrabre i dostojanstvene sugrađane, ustali sa braćom i sestrama da daju podršku. Večeras Novi Pazar šalje sliku svetu da je Gaza najveća rana Muhamedovog umeta. Znajte da smo svi mi organizatori ovog skupa, svi smo jednaki”, poručila je ona svojim sugrađanima.

Nakon zvaničnih obraćanja učesnici skupa su prošetali centralnim gradskim ulicama sa upaljenim lampama na mobilnim telefonima, kako bi, po rečima organizatora, bili svetlo Gazi koja je u mraku.

izvor: radiostoplus

Slični članci

Back to top button