Društvo

Devetočlana porodica iz Rožaja štrajkuje zbog struje

Rožajac Rifat Murić četiri godine živi u mraku.

U znak revolta što sa devetočlanom familijom četiri godine živi u mraku, Rožajac Rifat Murić od prekjuče poslije podne štrajkuje pred zgradom Opštine.

On je noć proveo spavajući na dušeku koji je postavio na ulazu u opštinsku zgradu, a juče u prijepodnevnim časovima pridružila mu se supruga sa sedmoro maloljetne djece. Murić je kazao da će na tom mjestu ostati sve dok se njihova kuća koju im je izgradila Humanitarna organizacija Rožaje, ne prikači na elektro-mrežu.

“Obraćao sam se mnogo puta nadležnim institucijama, među kojima su Opština, Vlada, Elektrodistribucija i druge, ali niko ne okreće glavu na moju djecu koja godinama žive u mraku, a od kojih petoro na jesen treba da krenu u školu. Supruga je oboljela i sve je nesposobnija za obavljanje teških poslova, kao što je pranje veša. Iz Vlade mi je preporučeno da se obratim predsjedniku Opštine, a li on ne želi ni da čuje za nas, već nam prijeti policijom ukoliko se pod hitno ne uklonimo s ovog prostora”, tvrdi Murić, ističući da njegova porodica preživljava od 130 eura, koje zarađuje u Komunalnom preduzeću.

“Platu sam zadužio kreditima kako bih prehranio djecu. Dodatni prihod imam od kopanja grobova. Za priključak mi traže preko 700 eura, koje ja nisam u stanju da obezbijedim pa ovim putem molim da mi se pomogne kako bi moja djeca imala pristojne uslove za život i učenje”,  apeluje Murić.

U Humanitarnoj organizaciji Rožaje, ističu da su Murićima izgradili dom od 65 kvadrata i obezbijedili struju putem kabla s objekta udaljenog oko kilometar.

“Murić je za dvije godine, koliko je trošio struju na ovaj način, platio svega 120 eura pa je vlasnik strujomjera otkazao isporuku. Kako je riječ o divljem naselju, bilo je nemoguće na drugi način obezbijediti struju”, saopštili su u Humanitarnoj organizaciji.

U lokalnoj upravi su kazali da će narednih dana obezbijediti struju za porodicu Murić.

“Murić još nije predao zahtjev za legalizaciju svog objekta, ali bez obzira na to, mi radimo na tome da im obezbijedimo privremenu rasvjetu. Ovu porodicu povremeno pomažemo s jednokratnim pomoćima od po stotinak eura”, rečeno je u lokalnoj upravi.

Izvor: CDM, Dan

Slični članci

Back to top button