Društvo

Prva dama Turske u Beogradu: Zagađenjem koje stvaramo pripremamo i svoj kraj

- Supruga predsednika Erdogana zahvalila je Srbiji što je pokrenula projekat "Nultog otpada"

BEOGRAD (AA) – Prva dama Turske Emine Erdogan danas je u Beogradu zahvalila što se u Srbiji sprovodi projekat “Nultog otpada”, ukazavši da je od velike važnosti da razvijamo i gradimo svet koji predstavlja naše zajedničko nasleđe i da pomažemo jedni drugima.

Ona je u Ambasadi Turske navela da je veoma srećna što se nalazi u prijateljskoj Srbji, a čestitala je i Ambasadi Turske u Beogradu na pokretanju projekta “Nula otpada”, koji je deo njihove diplomatske misije.

“Od velike je važnosti da razvijamo i gradimo svet koji predstavlja naše zajedničko nasleđe i da pomažemo jedni drugima”, kazala je, izrazivši želju da ovo zajedništvo bude primer svima u ispunjavanju obaveza prema prirodi.

Ona je ukazala i da širom sveta raste zabrinutost zbog ekološke krize te da se svi nalazimo na izuzetno kritičnoj prekretnici.

“Ili ćemo svi zajedno postupati u skladu sa zdravim razumom ili ćemo svojoj deci ostaviti budućnost punu katastrofa”, dodala je.

Supruga predsednika Erdogana rekla je i da je projekat “Nula otpada” u Turskoj pokrenut 2017. godine, kada su uspostavljeni sistemi za reciklažu najpre u državnim institucijama. Takođe, početkom 2019. godine počeli su sa naplatom plastičnih kesa, a u vrlo kratkom periodu upotreba tih kesa smanjena je za 80 odsto.

“Naš cilj je da u 2020. godini proširimo projekat ‘Nula otpada’ širom zemlje do 45 odsto, a do 2023. godine 100 posto”, rekla je.

Prva dama Turske ukazala je i da je zagađenje plastikom dostiglo taj nivo da mikroplastika pomešana sa vazduhom i vodom može preći put i do nekoliko stotina kilometara.

“Zagađenjem koje stvaramo, pripremamo kraj ne samo drugih stvorenja, nego i svoj. Svet koji smatramo prikladnim za našu decu ne bi smeo biti takav”, kazala je.

Lepa budućnost, kako je navela, zavisi od čiste vode, zemlje i čistog vazduha.

“Dok smo mi odrastajući imali priliku da se hladimo ispod drveća, da bez straha jedemo ribu koju smo lovili i da pijemo vodu do zasićenja, i naši unuci bi trebalo da budu u stanju da čine to isto”, zaključila je, izrazivši želju da se ekološka solidarnost sa Srbijom nastavi.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan naveo je da zahvaljujući dvojici predsednika odnosi Srbije i Turske nikad nisu bili bolji, izrazivši nadu da mogu da budu još bolji, pogotovo u oblasti zaštite životne sredine.

On je podsetio na “prelepu Srbiju koja ima toliko puno da ponudi ne samo svojim građanima, već i građanima sveta”.

“Vama lično i Turskoj želim da čestitam na naporima koje činite da se doprinese zemlji i očuvanju životne sredine”, kazao je Trivan prvoj dami Turske.

Kako je dodao, u sledećim godinama mora da se mnogo više obrati pažnja na zaštitu životne sredine.

“Naš put kao civilizacije ne može biti uspešan ukoliko ne budemo vodili računa o našoj životnoj sredini”, kazao je da zna da je taj put težak i skup, te da je Srbija taj put započela pre nekoliko godina.

Kao prioritet je istakao prečišćavanje voda, kao i čišćenje Srbije od komunalnog i svakog otpada, što Turska već radi.

“To je samo početak dugoročnog puta koji svi moramo da pređemo da bi naš život imao šansu”, naveo je.

Trivan je rekao i da Srbija i Turska imaju mnogo toga jedna od druge da nauče.

“I Turskoj i Srbiji je potrebna ljubav čoveka”, izjavio je.

Pre govora, prikazan je i film “Dunav u Srbiji, 588 utisaka”, Turističke organizacije Srbije, o drugoj najvećoj evropskoj reci, kao i čaroliji toka koji spaja 10 zemalja.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button