Društvo

Demić najavio prezentaciju istraživanja o Huseinu Derdemezu i njegovoj kulturnoj ostavštini

NOVI PAZAR – Centar za razvojnu politiku i saradnju (CRPS) saopštio je da će u novopazarskom Kulturnom centru 21. septembra u 19 časova organizovati prezentaciju rezultata višegodišnjeg istraživanja o životu i radu Huseina Derdemeza, čuvara narodnog blaga književne kulturne baštine.

Ova manifestacija, organizovana od strane autorice dokumentarnih filmova, Elme Halilović, i producenta filmova ispred Centra za razvojnu politiku i saradnju, Edisa Demića, ima za cilj da obeleži značaj ovog velikog čuvara kulturnog nasleđa i da obogati diskusiju o značaju njegovog rada za sve narode na ovim prostorima.

Husein Derdemez, koji je predstavljen u dokumentarnim filmovima “Život i rad Huseina Derdemeza” (2020.) i “Derdemez kao sakupljač i čuvar narodnog blaga” (2022.), bio je izuzetno važna figura u književnoj i kulturnoj baštini, jer se zahvaljujući građi koju je zabeležio mogu otkriti specifična obeležja jednog jezički i kulturno specifičnog prostora, a istovremeno i veze koje postoje između usmene književnosti u širem istorijskom i poetičkom kontekstu, kao i promene do kojih vremenom dolazi.

Producent Edis Demić rekao je za kazaljku da ovaj skup ima za cilj da doprinese širenju znanja i podizanju svesti javnosti o značaju Derdemezove ostavštine u našoj kulturi.

“Otvorene rasprave bi trebalo da omoguće ljudima da izraze svoje mišljenje o ovom važnom kulturnom nasleđu i da se podstaknu dalje akcije u cilju njegove zaštite i promocije”, rekao je Demić.

Filmovi su svojevrsni omaž čoveku koji je ceo svoj životni i radni vijek proveo u sakupljanju narodnih umotvorina i usmenog stvaralaštva Sjeničko-pešterske visoravni.

”Pisana ostavština Huseina Derdemeza je izuzetno bogata. Filmovima smo želeli da javnost prisetimo svemu onome što je on dao kulturi, prevashodno našoj, ali generalno južnoslovenskoj”, rekla je Elma Halilović.

Derdemez je decenijama bio saradnik raznih književnih i kulturnih časopisa, a u nauci je poznat kao sakupljač narodnih umotvorina koje je objedinio u knjizi “Sa narodnog vrela”. On je zabilježio veliki broj narodnih lirskih pjesama, izreka, poslovica, zagonetki, a ostavio je i brojne etnološke zapise iz rodnog kraja. Objavio je i knjigu stihova “Obuzdane iskre”.

U sjeničkom selu Bare, u noći 7. septembra 2011. godine, tri maskirana lica upala su u kuću Huseina Derdemeza, opljačkali 1.800 eura, a njega i suprugu Emu pretukli, vezali i oteli im mobilne telefone.

Husein Derdemez (71) je u užičkoj bolnici došao svesti, ali je dva dana nakon napada, 9. septembra preminuo.

Ni do danas policija nije rasvetlila ovaj tragični događaj.

Slični članci

Back to top button