Društvo

U Beogradu otvoren Sajam tekstila

Na Sajmu koji će trajati do 7. marta učestvuje oko 40 izlagača, a najveći broj njih dolazi iz Turske

BEOGRAD (AA) – Sajam tekstila “Balkan Textile Fair” otvoren je danas u Beogradu, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je da se Sajam svake godine razvija i pokazuje odlične odnose Srbije i Turske.

Ljajić je na otvaranju istakao da bi ovogodišnji Sajam tekstila bio rekordan po broju izlagača da nije bilo korona virusa, zbog kojeg je 12 izlagača iz Kine otkazalo učešće.

On je dodao da Sajam pokazuje kojom se brzinom oporavlja tekstilna industrija u Srbiji, koja je bila u nestajanju, a čijem oporavku su doprinele investicije iz Turske.

On je istakao da je ta grana privrede u Srbiji izvezla 860 miliona evra i da zapošljava 50.000 ljudi, dok je i dalje nezaposleno 21.000 tekstilnih radnika.

Kao najveći problem tekstilne industrije u regionu, Ljajić je naveo to što se 90 odsto sirovina uvozi i dodao da se nada da će Srbija zaključiti ugovor sa jednom turskom kompanijom o izgradnji fabrike za sirovine.

Ambasador Republike Turske u Srbiji Tanju Bilgic rekao je da sektor tekstila iz dana u dan raste, te da se odnosi Srbije i Turske razvijaju na svim poljima.

Ambasador Bilgic je rekao da je robna razmena između dve zemlje u 2019. iznosila 1,3 milijarde dolara i da je porasla za šest odsto, kao da očekuje da ona u što skorije vreme dostigne dve milijarde.

Sajam tekstila je poslovna manifestacija koja okuplja proizvođače tekstila, uvoznike i trgovce. Pored najboljih tkanina, izlagači na Sajmu predstavljaju i najbolje mašine i opremu iz tekstilnog sektora.

Sajam je otvoren do 7. marta, a ulaz je besplatan za sve građane.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button