Društvo

U ponedjeljak se obilježava Dan ašure

Među Bošnjacima ovaj se dan obilježava posebnim vjerskim programima, a običaj je da mnoge porodice toga dana pripremaju i kuhaju istoimeno jelo od voća, orašastih plodova i žitarica. Ašura inače na arapskom jeziku znači "deset"

SARAJEVO (AA) – Deseti dan mjeseca muharrema naziva se Danom ašure, a ove godine pada 9. septembra. Prema predanjima, u ovom je danu nakon potopa pristala lađa Božijeg poslanika Nuha. Preporuka Božijeg poslanika Muhammeda je da se posti 9. i 10. muharem, ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca.

Među Bošnjacima ovaj se dan obilježava posebnim vjerskim programima, običaj je da mnoge porodice toga dana pripremaju i kuhaju istoimeno jelo od voća, orašastih plodova i žitarica. Ašura inače na arapskom jeziku znači “deset”.

Kako se hidžretski kalendar razlikuje od gregorijanskog, tako i deseti muharem svake godine po gregorijanskom kalendaru nastupa različitog dana. Stoga se i namirnice od kojih se priprema ašure svake godine razlikuju, s obzirom na godišnje doba i dostupnost plodova.

Za Dan ašure se sprema i posebno jelo ašura (na arapskom deset). Ovo jelo od voća, orašastih plodova i žitarica može sadržavati od 7 do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

Ono što još muslimani praktikuju jeste da poste na ovaj dan. Kada su ga pitali o danu ašure, Allahov Poslanik je rekao da je post ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini: “Post ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!”

Slični članci

Back to top button