Globus

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio pet osoba na smrt zbog ubistva Khashoggija

Glavni državni tužilac Saudijske Arabije saopćio je da u slučaju Khashoggijevog ubistva među optuženim nisu bili bivši kraljevski savjetnik Saud al-Qahtani i bivši saudijski konzul u Istanbulu Mohammed al-Oteibi

RIJAD (AA) – Tužilaštvo Saudijske Arabije saopćilo je kako je pet osoba osuđeno na smrt u slučaju ubistva Jamala Khashoggija.

Glavni državni tužilac Saudijske Arabije Saud bin Abdullah Al-Muajab saopćio je da je sud na smrt osudio pet osoba zbog učešća u ubistvu prominentnog novinara Khashoggija.

On je na konferenciji za novinare kazao da u slučaju Khashoggijevog ubistva među optuženim nisu bili bivši kraljevski savjetnik Saud al-Qahtani i bivši saudijski konzul u Istanbulu Mohammed al-Oteibi.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista “The Washington Post”, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Detalji o brutalnom ubistvu saudijskog novinara Khashoggija još uvijek nisu rasvijetljeni. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili. Nisu pronađeni Kashogijevi posmrtni ostaci.

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija (UN) Agnes Callamard u izvještaju je navela da je Khashogijevo ubistvo bila egzekucija s predumišljajem te je pozvala na istragu o mogućoj umiješanosti saudijskog princa Muhammeda bin Salmana.

protest u Londonu, 3.oktobar 2019.

Slični članci

Back to top button